Held van de Socialistische Arbeid (Sovjet-Unie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ster

De eretitel Held van de Socialistische Arbeid (Russisch: Герой Социалистического Труда, Geroj Sotsialistitsjeskogo Troeda) werd op 20 december 1939 door de Opperste Sovjet, het "parlement" van de Sovjet-Unie ingesteld. De titel was verbonden aan de onderscheiding "Gouden Medaille van De Hamer en Sikkel"

Deze onderscheiding (Russisch: Zolotaja Medalj Serp i Molot) was de tweede orde van de Sovjet-Unie en ook de dragers van deze orde kregen een Leninorde. Zij voerden allen de titel "Held van de Socialistische Arbeid". Deze titel had evenveel prestige als die van "Held van de Sovjet-Unie".

Met het einde van de Sovjet Unie kwam ook een einde aan het verlenen van de kleine gouden ster en de titel. In maart 2013 stelde Vladimir Poetin de titel "Held van de Arbeid" in. Deze onderscheiding knoopt bewust aan bij de traditie van de Held van de Socialistische Arbeid.

Medaille[bewerken | brontekst bewerken]

De medaille, een kleine gouden ster van 335 millimeter doorsnee was ontworpen door A. Pomansky en door Stalin zelf uitgekozen. Stalin heeft een aantal figuranten in diverse kostuums en ook werkkleding met gouden sterren van verschillende afmetingen bijeen laten komen en koos dit formaat. Hij moet dus tevreden zijn geweest toen hij op 20 december 1939 de eerste "Held van de Socialistische Arbeid" werd.

De orde kon ook aan buitenlanders worden verleend maar dat is nooit gebeurd.

Dragers[bewerken | brontekst bewerken]

Opvallende dragers van deze medaille:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Held van de Socialistische Arbeid werd men na het verrichten van uitzonderlijke prestaties in de nationale economie en cultuur. De titel werd door het Praesidium van de Opperste Sovjet, het collectieve staatshoofd van de Sovjet-Unie ingesteld op 27 december 1938.

Op 20 december 1939 werd de eerste ster aan dictator van de Sovjet-Unie, Jozef Stalin toegekend. De laatste van de 20917 sterren volgde op 24 december 1991, vlak voor de ondergang van de Sovjet-Unie. 105 mensen kregen de orde tweemaal, een derde toekenning is niet voorgekomen. Een Held of Heldin van de Socialistische Arbeid is de civiele evenknie van een Held van de Sovjet-Unie maar in tegenstelling tot de eerste titel, werd het Heldendom van de Socialistische Arbeid niet aan buitenlandse burgers gegund. De oudere Orde van Lenin is lager in rang.

In het Russisch luidt de titel "Герой Социалистического Труда" of Geroy Sotsialisticheskovo Truda Deze titel werd ingevoerd in een decreet van de Presidium van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie op 27 december 1938. De titel werd door het praesidium toegekend aan die burgers die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Sovjet-Unie en de industrie, landbouw, vervoer, handel, wetenschap en technologie en daarmee de macht en de glorie van de Sovjet-Unie hadden vermeerderd.

In eerste instantie werden ook de Helden van de Socialistische Arbeid geëerd met de hoogste onderscheiding van de Sovjet-Unie, de Orde van Lenin en een certificaat van het Praesidium van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie. Om de helden van de "gewone" dragers van de Orde van Lenin te kunnen onderscheiden werd de "Gouden Medaille van de Hamer en Sikkel" ingesteld. De andere dragers van de Orde van Lenin mochten deze kleine gouden ster niet dragen. De ster werd ingevoerd bij decreet van het Praesidium op 22 mei 1940.

Die Helden van de Socialistische Arbeid, die werden beloond met een tweede "Hamer en Sikkel" medaille kregen als aanvullend eerbetoon een bronzen buste in hun geboorteplaats. Voor de dragers van een derde heldentitel was een standbeeld in het Paleis van de Sovjets voorzien, maar dat gebouw werd nooit gerealiseerd. De medaille werd ontworpen door de kunstenaar A. Pomansky.

De eerste ontvanger van een ster was Joseph Stalin zelf op 20 december 1939. De tweede ontvanger van de onderscheiding was de ontwerper van machinegeweren Vasili Degtjarjov op 2 januari 1940. De derde keer verlening betrof een groep van negen ontwerpers van wapentuig, waaronder Fjodor Tokarev, Boris Sjpitalny, Nikolaj Polikarpov, Aleksandr Jakovlev Jemeljan Boekov en Vladimir Klimov. Na 1945 werden ook Nikolaj Afanasjev, German Korobov en Pjotr Andrejevitsj Tkatsjev tot Held van de Socialistische Arbeid uitgeroepen.

Voor 1 september 1971 werden 16.245 mensen geëerd met de titel van een "Held van de Socialistische Arbeid". Onder hen waren slechts 4.497 vrouwen. Honderdenvijf mensen (waaronder 25 vrouwen) zijn bekroond met twee of meer "Hamer en Sikkel" medailles. Van 1938 tot 1991 (de ondergang van de Sovjet-Unie), werden ongeveer 19.000 mensen geëerd met de titel[1].

Alleen het presidium van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie kon een persoon deze titel ook weer ontnemen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oruzhie Magazine, nummer 5 1998 & nummer 6 1998.
  • "Солдат удачи" номер 9 (72) 2000 Д. Ширяев "Кто изобрел автомат Калашникова"

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]