Orde van Nachimov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het huidige kruis van de orde

De Orde van Nachimov (Russisch: "Орден Нахимова первой степени"; "Orden Nachimova pervoj stepeni") was een hoge orde van de Sovjet-Unie. De orde is nu, in gewijzigde vorm, deel van het decoratiestelsel van de Russische Federatie.

De Orde van Nachimov was een speciaal voor de marine ingestelde orde van de Sovjet-Unie. De orde werd op 31 maart 1944 door het Presidium van de Opperste Sovjet ingesteld. Het ontwerp was van de hand van de architect M.A. Shepilevskogo.

Op deze zelfde dag werd ook de hogere Orde van Oesjakov ingesteld die alleen voor bevelvoerende officieren was bestemd. De onderscheiding werd aan marinecommandanten verleend voor voortreffelijk leiderschap en briljant uitgevoerde en succesvolle operaties op zee waarbij de vijand zware schade werd toegebracht. De orde was daarmee de marineversie van de Orde van Soevorov. De orde werd ook aan buitenlandse marineofficieren verleend. Op 24 mei 1945 werd Major General Herman Feldman Quartermaster General van de Amerikaanse strijdkrachten maar eerder ook commandant in Noord-Afrika, gedecoreerd met de Ie Klasse.

De Orde van Koetoezov en de Orde van de Rode Ster zijn hoger in rang dan deze onderscheiding.

Ster der Ie Klasse uit de Tweede Wereldoorlog
Ster der IIe Klasse uit de Tweede Wereldoorlog
  • De eerste klasse werd 80 maal verleend.
  • De tweede klasse werd verleend aan marineofficieren die een overwinning behaalden op numeriek sterkere vijandelijke eenheden. Deze ster werd 467 maal verleend. Over de precieze aantallen wordt getwist maar zeker is dat het een zeldzame onderscheiding is.

De orde kende geen ridders maar alleen dragers en was daarmee een typische socialistische orde.

De dragers van de orde dragen hun ster niet aan een lint. De ster wordt op de rechterborst gedragen. Toch is aan deze graad van de decoratie een lint verbonden. Op de linkerborst wordt bij minder formele gelegenheden immers een baton gedragen. Wanneer men de orde tweemaal ontving is het gebruik om het baton ook tweemaal te dragen

De ster van de Ie Klasse had gouden stralen waar de stralen van de ster der IIe Klasse van zilver zijn. Op het centrale medaillon is de naamgever, admiraal Pavel Nachimov afhankelijk van de graad in goud of zilver afgebeeld. Op het medaillon dat bij de Ie Klasse donkerblauw geëmailleerd is staat in gouden of zilveren letters "АДМИРАЛ НАХИМОВ".

Ook andere details zoals de buste zijn bij de Ie Klasse van goud. De ster der Ie Klasse is versierd met robijnen maar de ster der IIe Klasse is alleen rood geëmailleerd. Men draagt de sterren op de rechterborst. In enige gevallen werd de onderscheiding der Ie Klasse als vaandeldecoratie aan marine-eenheden toegekend waaronder de Ie Torpedobootbrigade in Sebastopol en de Ie Torpedobootbrigade "Rode Vlag" in de Oostzee.

Gedecoreerden uit de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de 20e eeuw waren er nog maar een handvol van de dragers van deze exclusieve onderscheiding in leven.

De moderne Russische Orde[bewerken | brontekst bewerken]

De Russische Federatie heeft als rechtsopvolger van de oude Sovjet-Unie besloten dat deze orde zou voortbestaan als Russische militaire onderscheiding. Het ontwerp werd gewijzigd en rond hetzelfde medaillon met het portret van Nachimov werd nu een blauw geëmailleerd kruis pattée aangebracht. De orde werd nog niet toegekend.

Zie de categorie Order of Nakhimov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.