Naar inhoud springen

Riget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Riget
Rigshospitalet in Kopenhagen waar de fictieserie zich afspeelt
Genre Televisiedrama
Speelduur per afl. ± 72 minuten
Bedenker Lars von Trier
Hoofdrollen Ernst-Hugo Järegård
Kirsten Rolffes
Holger Juul Hansen
Land van oorsprong Vlag van Denemarken Denemarken
Taal Deens
Zweeds
Uitzendingen
Start 24 november 1994
Einde 22 november 1997
Afleveringen 13
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep DR
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Riget (in de Engelstalige wereld uitgebracht als The Kingdom) is een Deense televisie-dramaserie van Lars von Trier uit 1994, die uit twee keer vier delen bestaat bestaat, Riget (1994) en Riget II (1997). Het derde seizoen, Riget Exodus, werd aangekondigd in december 2020 en is in 2022 uitgezonden.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Riget betekent letterlijk "Het Rijk" en is de bijnaam van Rigshospitalet (het Rijksziekenhuis) in Kopenhagen, waar de serie zich afspeelt. De fictieve serie is gesitueerd rondom de neurologische afdeling van het ziekenhuis en volgt zowel patiënten als personeelsleden. Op de afdeling gebeuren merkwaardige dingen die voor de wetenschap onverklaarbaar zijn.

Tussendoor geven twee afwassers met het syndroom van Down in de kelder van het gebouw commentaar op de gebeurtenissen en het doen en laten van de personages. Hetzelfde doet Lars von Trier tijdens de aftiteling, waarna hij steevast afsluit met de woorden Vær vel beredt på at tage det gode med det onde ("Wees goed voorbereid om het goede met het kwade te nemen").

De serie is gemaakt in een sepiakleur en met een onvast bewegende camera, wat doet denken aan de Dogma 95-films waarvan Von Trier een der voortrekkers was. Omdat er aan het eind van de eerste serie een groot aantal vragen onbeantwoord bleef, schreef Von Trier een tweede serie, die exact verdergaat waar de eerste is gebleven. Deze tweede serie eindigt in een cliffhanger. Twee van de hoofdrolspelers (Ernst-Hugo Järegård en Kirsten Rolffes) en een acteur met een belangrijke bijrol (Morten Rotne Leffers) stierven voordat een derde reeks kon worden gemaakt. Sommigen beschouwen het open einde als een passende afsluiting van de surrealistische en soms onbegrijpelijke plot.

Een derde seizoen van vijf afleveringen is uitgezonden in 2022.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Ernst-Hugo Järegård Stig Helmer
Kirsten Rolffes Sigrid Drusse
Holger Juul Hansen Prof. Einar Moesgaard
Søren Pilmark Arts-assistent Jørgen Krogshøj
Ghita Nørby Anesthesioloog Rigmor Mortensen
Baard Owe Prof. Palle Bondo
Solbjørg Højfeldt Camilla
Birgitte Raaberg Judith Bang Petersen
Udo Kier Åge Krüger
Jens Okking Bulder
Helle Virkner Emma Mogensen