Antichrist (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antichrist
Tagline "When nature turns evil, true terror awaits"
Regie Lars von Trier
Producent Meta Louisa Voltager
Scenario Lars von Trier
Hoofdrollen Willem Dafoe
Charlotte Gainsbourg
Montage Anders Refn
Cinematografie Anthony Dod Mantle
Première Cannes, 3 juni 2009
Genre drama, horror, cultfilm
Speelduur 104 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Duitsland Duitsland, Vlag van Denemarken Denemarken, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Budget 11 miljoen Amerikaanse dollar
Gewonnen prijzen 23
Overige nominaties 21
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Antichrist is een Duits-Deens-Franse film uit 2009 van Lars von Trier, naar een eigen scenario. Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg spelen de hoofdrollen.

Het verhaal wordt verteld in een proloog en vier hoofdstukken.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een koppel verliest hun jonge zoontje, dat uit een venster valt terwijl zij seks hebben in een naburige kamer. De moeder kan de rouw niet verwerken en belandt in het ziekenhuis. Haar echtgenoot, die therapeut is, wil haar zelf behandelen en haalt haar naar huis. Om haar te confronteren met haar angsten vraagt hij haar waar zij het bangst voor is. Dit is een verlaten hut in het woud, "Eden", waar de vorige zomer iets geheimzinnigs gebeurde. Daarom gaan ze daarnaartoe, en probeert de man haar daar te genezen. De vrouw stelt op een gegeven moment genezen te zijn, maar later verbrijzelt zij zijn testikels met een steen. Terwijl hij bewusteloos is masturbeert ze hem waarna er bloed uit zijn penis komt; ook doorboort ze zijn been en bevestigt er een grote slijpsteen aan, en verbergt ze de tang waarmee deze kan worden losgemaakt. Weer later snijdt zij haar clitoris af. Uiteindelijk vindt de man de tang, maakt de steen los en wurgt de vrouw.

Thematiek[bewerken]

Het verhaal schetst de tegenstelling tussen rationale en irrationele krachten, waarbij de vrouw staat voor de irrationele, mysterieuze en onbeheersbare natuurkrachten, en de man staat voor orde en ratio. In de botsing tussen beide overwinnen de mysterieuze krachten, waarmee duidelijk is dat de ratio geen goede verdediging is tegen elementaire oerkrachten.

Ontvangst[bewerken]

De film werd vertoond in de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes op 18 mei 2009. Er was kritiek op het geweld in sommige scènes, met een mengeling van seks en geweld. Op de persconferentie weigerde Lars von Trier zijn film te rechtvaardigen. Tegenover de journalisten, verklaarde hij na een ogenblik stilte: I am the best film director in the world. De film werd genomineerd voor de Gouden Palm en Charlotte Gainsbourg kreeg op het filmfestival van Cannes de prijs van beste actrice. In Nederland waren de meeste recensenten positief.[1]

Externe link[bewerken]