Ring Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ringweg Utrecht
Ringweg Utrecht
Ringweg Utrecht
Ringweg Utrecht
Land Nederland
Stad Utrecht
Lengte 31,7 km
Lijst van Nederlandse ringwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
RING Begin trajectdeel Ring Utrecht (west)
Begin trajectdeel A2E35
Afrit autosnelweg 6 Maarssen N230
Afrit autosnelweg 7 Utrecht-Centrum/-Leidsche Rijn
Tunnel Leidsche Rijntunnel
Brug over het water Leidse Rijn
Afrit autosnelweg 8 Utrecht-Langerak
Afrit autosnelweg 8a Utrecht-Papendorp
Knooppunt van wegen Oudenrijn A2 E25 A12
RING Einde trajectdeel Ring Utrecht (west)
Einde trajectdeel A2
RING Begin trajectdeel Ring Utrecht (zuid)
Begin trajectdeel A12E30
Afrit autosnelweg 16 Nieuwegein
Viaduct Galecopperbrug
Afrit autosnelweg 17 Kanaleneiland
Afrit autosnelweg 18 Hoograven N408
Knooppunt van wegen Lunetten A12 A27E311
RING Einde trajectdeel Ring Utrecht (zuid)
Einde trajectdeel A12E35
RING Begin trajectdeel Ring Utrecht (oost)
Begin trajectdeel A27
Knooppunt van wegen Rijnsweerd A28 Groningen / Amersfoort
Einde trajectdeel E30
Afrit autosnelweg 30 De Bilt
Afrit autosnelweg 31 Utrecht-Noord/Maarssen N230
RING Einde trajectdeel Ring Utrecht (oost)
Einde trajectdeel A27
Einde autosnelweg Autosnelwegeinde

RING Begin trajectdeel Ring Utrecht (noord)
Begin trajectdeel N230
Toerit naar snelweg 31 Almere / Breda A27
Afrit autosnelweg Koningin Wilhelminaweg N417
Rotonde Robert Kochplein
Rotonde Henry Dunantplein
Rotonde Gandhiplein
Begin autoweg Autoweg
Afrit autosnelweg Maarsseveen
Afrit autosnelweg Maarssen-Dorp N404
Viaduct Amsterdam-Rijnkanaal en Vecht
Afrit autosnelweg Maarssenbroek
Einde autoweg Autowegeinde
Toerit naar snelweg 6 's-Hertogenbosch / Amsterdam A2E35
RING Einde trajectdeel Ring Utrecht (noord)
Einde trajectdeel N230

De Ring Utrecht is een ringweg in de stad Utrecht. Deze ringweg bevat het oudste knooppunt van Nederland, knooppunt Oudenrijn. De ringweg is volledig, maar bestaat slechts voor driekwart uit autosnelwegen: het noordelijke gedeelte is een autoweg met een aantal gelijkvloerse verkeerspleinen met verkeerslichten.

De Ring van Utrecht wordt ook weleens de rotonde van Nederland genoemd, vanwege zijn centrale ligging in Nederland. Vanaf de ring gaan er wegen in 7 richtingen en de Ring ligt langs de primaire noord-zuid-assen A2 en A27 en de oost-westas A12. De A28 begint bij de Ring Utrecht en vormt een directe verbinding met de noordelijke provincies.

De volgende wegen vormen de Ring Utrecht:

Dit deel heeft een bundel van 4 rijbanen, namelijk 2×2 stroken voor regioverkeer en 2×3 stroken voor doorgaand verkeer. Deze sectie bevat ook de 1,6 kilometer lange Leidsche Rijntunnel, die onder de wijk Leidsche Rijn ligt. Feitelijk worden alleen de buitenste rijbanen, dus die voor regionale verkeer, beschouwd als onderdeel van de Ring Utrecht. De maximumsnelheid is 100 km/h, zowel op de hoofd- als de parallelbanen.

Ook dit deel is ingedeeld met 2×2 rijstroken voor regioverkeer en 2×3 stroken voor doorgaand verkeer. De rijbanen voor regioverkeer zijn ingericht als 80-kilometerzone, als een poging om de gevolgen van de uitlaatgassen te beperken. Op de banen voor doorgaand verkeer is 100 km/h toegestaan. De Ring zuid is een van de meest intensief bereden stukken snelweg van Nederland met 200.000 passerende auto's per dag. Sinds de invoering van de 80-kilometerzone kent het hele stuk A12 dat de Ring Utrecht Zuid vormt, dus zowel de hoofd- als de parallelrijbanen, een permanente trajectcontrole.

Bestaat voor het grootste deel uit 2×3 rijstroken met parallelbanen bij knooppunt Rijnsweerd. De maximumsnelheid is hier 100 km/h. Het gedeelte tussen knooppunt Lunetten en knooppunt Rijnsweerd telt sinds mei 2012 in totaal 10 rijstroken: 4 in zuidelijke richting en 6 in noordelijke.

  • N230 Ring noord, tussen de afrit van de A2 Maarssen (6) en de afrit van de A27 Utrecht-Noord (31);

De Ring Utrecht Noord (N230) is de verbindingsweg tussen de A2 en de A27 van Maarssen naar Groenekan. De Ring Utrecht Noord bestaat uit de Zuilense Ring, de Karl Marxdreef en de Albert Schweitzerdreef. Het gehele stuk is 2×2 rijstroken en is gedeeltelijk uitgevoerd met gelijkvloerse verkeerspleinen bij het deel langs de wijk Overvecht. Dit deel kent een maximumsnelheid van 70 km/h. Het overige deel, dat men de Zuilense Ring noemt, is uitgevoerd met vluchtstrook en ongelijkvloerse aansluitingen en hier is 100 km/h toegestaan. Er wordt al tijden een opwaardering van de zogenaamde Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) overwogen, maar de plannen hiervoor zijn nog prematuur.[1]

Stadsring Utrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de ringweg om de stad Utrecht, heeft Utrecht ook een stadsring in de bebouwde kom van de stad, waar de wijk-ontsluitingswegen op aansluiten. Deze weg is met name bedoeld voor bestemmingsverkeer in de stad Utrecht zelf en wordt daarom ook de stadsverdeelring genoemd. De stadsring is grotendeels met 2×2 rijstroken uitgevoerd en kent op enkele gedeeltes een maximumsnelheid van 70 km/h.

De stadsring Utrecht loopt langs Kanaleneiland over de Beneluxlaan, langs de Rivierenwijk over de Socrateslaan, langs het Hart van Hoograven over 't Goylaan, vervolgens over de Waterlinieweg langs Stadion Galgenwaard en vervolgens Rijnsweerd tot aan de Veemarkt. Dan verder over de Kardinaal de Jongweg door Tuindorp, door Overvecht over de Brailledreef en dan tussen Ondiep en Zuilen door over de Marnixlaan. De weg, de Sint Josephlaan, loopt verder door onder Station Utrecht Zuilen, gaat over in de Cartesiusweg en dan door Oog in Al over de Lessinglaan en Jospeph Haydnlaan om weer aan te sluiten op de Beneluxlaan bij het 24-Oktoberplein.

Verkeer dat in het centrum van Utrecht van de ene naar de andere wijk wil, zal in toenemende mate worden gedwongen eerst uit het centrum naar deze ring te rijden en via een andere invalsweg weer het centrum in te gaan.[2] Het doorsteken van het centrum met de auto wordt daarmee tegengegaan in een poging om de luchtkwaliteit te verbeteren, waardoor deze verdeelring tot een belangrijker verkeersader zal groeien.

Gaandeweg werd het de gemeente Utrecht duidelijk dat de stadsring sluipverkeer aantrekt dat de files op de snelwegen van de ringweg wil vermijden, en onnodig en ongewenst binnenstedelijke verkeersstromen in stand houdt. Vanaf 2012 zijn er daarom zogenaamde zachte knips ingevoerd: langdurig rood licht voor doorgaand verkeer, dat daardoor de suggestie krijgt uit te wijken naar de ringweg. In 2016 is begonnen met het omvormen van de stadsring tot tweebaans stadsboulevards, te beginnen met de 't Goylaan.

Noten en literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Noordelijke Randweg Utrecht Gemeente Utrecht
  2. Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht 2008