Robert H. Schuller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Harold Schuller
Robert-harold-schuller.jpg
Algemene informatie
Geboren Alton, Iowa, 16 september 1926
Overleden Artesia, Californië, 2 april 2015
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep televisiepredikant
Bekend van Hour of Power
Overig
Religie Reformed Church in America
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Robert Harold Schuller (Alton, Iowa, 16 september 1926Artesia, Californië, 2 april 2015) was een Amerikaanse televisiedominee, stichter en hoofdpredikant van de Crystal Cathedral-gemeente, bekend van de internationale televisiekerkdienst Hour of Power. Hij was predikant en auteur.

Bekendheid[bewerken]

Als predikant en stichter van de Crystal Cathedral gemeenschap in Garden Grove, Californië was Schuller wekelijks wereldwijd te horen en te zien op Hour of Power, de eerste en meest bekeken televisiekerkdienst ter wereld. Op dit moment is Hour of Power het op vier na meest langlopende wekelijkse programma in de televisiegeschiedenis. Met een wereldwijd publiek van ongeveer 20 miljoen personen, behoorde dr. Schuller tot 's wereld meest beluisterde sprekers. Zijn lokale gemeente in de Crystal Cathedral in Garden Grove, Californië, telt meer dan 10.000 bezoekers.

Als spreker en motivator was hij veelgevraagd voor zakelijke conferenties op verschillende locaties over de hele wereld: Afrika, Japan, Zuid-Korea, Zwitserland, Noorwegen, Duitsland, Hongkong, Australië, Nederland, Canada en de Verenigde Staten. Daarnaast was dr. Schuller bekend geworden door zijn 37 bestsellers.

Zijn zoon Robert A. Schuller is ook bekend van Hour of Power en heeft in 2008 ervoor gekozen zijn eigen weg te gaan. Al zijn dochters waren op een bepaald gebied nauw betrokken bij het werk van hun vader. Robert H. Schuller had achttien kleinkinderen.

Biografie[bewerken]

Jonge jaren[bewerken]

Op 16 september 1926 werd Robert Harold Schuller geboren in het Amerikaanse Alton (Iowa), als jongste van de vijf kinderen in een Nederlandse boerenfamilie. Het gezin Schuller leefde op een kleine boerderij net een paar kilometer buiten het dorp. Al op jonge leeftijd wist de kleine Schuller dat hij een predikant wilde worden. Zijn broer Henry zei dan ook regelmatig: “Ik hoop dat je geen boer zal worden, want daar zou je compleet in mislukken – je kunt beter wat gaan doen met praten.” Een maand voor zijn vijfde verjaardag kwam de broer van zijn moeder op bezoek bij de familie Schuller. “Mijn oom Henry, die afgestudeerd was op Princeton, kwam op bezoek nadat hij jaren als zendeling in China had gewerkt. Hij gaf me een aai over mijn hoofd en zei: ‘Zo, jij bent zeker Robert! Jij zal later als je groot bent een predikant worden.’” Vanaf dat moment voelde Robert Harold Schuller dat hij door God geroepen was om predikant te worden.

Toen Robert het tijdens het ontbijt aan zijn familie vertelde, keek zijn vader hem aan en begon te huilen. Pas twintig jaar later zou zijn vader hem uitleggen waarom hij moest huilen. Toen zijn vader klein was, droomde hij er namelijk ook van een predikant te worden. Maar toen vader Schuller -opgegroeid als wees- van school af moest om zijn eigen brood te verdienen, had hij die droom opgegeven. Hij had altijd gebeden dat een van zijn kinderen die droom kon vervullen, maar de eerste vier kinderen hadden geen interesse. Zijn vrouw was allang te oud om een kind te krijgen, maar toen vader Schuller bad voor nog een kind, werd zijn vrouw opnieuw zwanger en baarde Robert.

De kleine Schuller voelde zich altijd al een beetje anders. Hij was niet erg atletisch aangelegd en had zelfs een beetje met overgewicht te kampen. “Als we in de pauze spelletjes gingen doen, werden we verdeeld in twee groepen en mochten er twee kinderen kiezen wie ze in hun groep wilden. Ik was altijd degene die over bleef. ‘Jullie mogen Schuller wel’, werd er dan gezegd. Ik had niet echt het gevoel dat ik een winnaar was.” Later zouden deze ervaringen hem stimuleren zijn identiteit niet uit anderen maar uit God te halen.

Robert ging naar de lagere school en nadat hij zijn diploma had gehaald op een kleine middelbare school in Newkirk, begon hij met studeren aan de Hope College in Holland (Michigan), waar hij een Bachelor of Arts degree haalde. Na de zomer thuis te hebben doorgebracht koos hij ervoor om terug te keren naar Michigan om er Theologie te gaan studeren aan de Western Theological Seminary. In 1950 ontving hij zijn doctoraat.

Het begin van een bediening[bewerken]

Schuller predikt in de Garden Grove Drive In Church voor de mensen binnen en de mensen die buiten in hun auto zitten.

Kort daarna ontmoette hij Arvella de Haan uit Newkirk. Ze trouwden 15 juni 1950 en verhuisden naar Ivanhoe, een voorstad van Chicago, waar Robert Harold Schuller was gevraagd om voorganger te worden van een kleine kerk. Na vierenhalf jaar werd hem gevraagd om een nieuwe gemeente te beginnen in Orange County (Californië). Robert stelde een lijst met locaties op waar hij een kerk in zou kunnen beginnen. Bijna allemaal vielen ze af en uiteindelijk bleef er nog maar een over: een drive-in theater. Robert H. Schuller besloot daar zijn kerk te beginnen. De aankondiging las: “De eerste dienst in het Orange Drive-In Theater wordt gehouden op zondag 27 maart 1955 om 11.00 uur. Worship as you are, in the family car.” Robert kreeg veel afkeurende reacties op het plan om een kerk te beginnen in een drive-intheater. Toch trokken hij en zijn vrouw zich daar niets van aan. Vanaf het dak van de snackbar hield hij wekelijks zijn preken en speelde zijn vrouw op het orgel. Niet lang daarna was het drive-intheater compleet gevuld met autorijdende kerkgangers.

Een aantal jaren gingen voorbij en op een dag kreeg Robert H. Schuller de mogelijkheid een stuk grond in Garden Grove te kopen en daar een kerk te bouwen. Vlak daarvoor had hij een ontmoeting gehad met Rosie Gray, een gehandicapte vrouw die door een beroerte niet meer kon lopen en praten. Elke zondag tilde haar man Rosie in de auto en reed naar het drive-intheater voor de kerkdienst. Het einde van het drive-intheater zou het einde van de kerkbezoeken van Rosie beteken, dus besloot Robert om op zondag twee diensten te houden. Een in het nieuwe kerkgebouw en een in het drive-intheater. Het verlangen groeide om de twee kerken samen te smelten tot een unieke walk-in drive-inkerk en in 1961 werd dit prestigieuze project onder leiding van architect Richard Neutra gerealiseerd. De kerk was zo gebouwd dat Schuller kon preken voor zowel de bezoekers in de kerk als de bezoekers in de auto buiten op het parkeerterrein. Terwijl de positieve christelijke boodschap door de gemeenschap resoneerde, bleef het bezoekersaantal van de Garden Grove Community Church, zoals het toen heette, maar groeien.

Hour of Power en de megakerk[bewerken]

Crystal Cathedral

Zich bewust van Schullers snelgroeiende gemeente, adviseerde dominee Billy Graham Schuller een televisieprogramma te beginnen om wekelijks de diensten uit te zenden. “Noem het Hour of Power”, zei Graham. In februari 1970 lanceerde Schuller het programma Hour of Power, waarbij zijn vrouw de rol van verantwoordelijke producer had – een opvallende stap voor een vrouw in die tijd. Midden jaren 70 bereikte Hour of Power alle huizen in de Verenigde Staten. Met de plotseling toegenomen nationale bekendheid begon de toch al snelgroeiende Garden Grove Community Church uit zijn voegen te barsten.

Het was de aanzet tot de bouw van de tegenwoordig internationaal bekende Crystal Cathedral. In 1974 gaf dominee Schuller architect Philip Johnson de opdracht met een bouwontwerp te komen. Het gebouw moest aan een aantal eisen voldoen: er moesten 3.000 zitplaatsen zijn en het openlucht-gevoel wat dominee Schuller beleefde op het dak van de snackbar van de drive-intheater diende behouden te worden. "Het liefst zou ik een gebouw willen waar drieduizend mensen in kunnen en dan helemaal van glas!" De kerk compleet van glas en ingericht als een televisiestudio, werd bij de opening in 1980 door architect Johnson zijn capolavoro genoemd, oftewel ‘de kroon op zijn werk’. Vandaag de dag bezoeken een miljoen mensen jaarlijks de Crystal Cathedral en wordt Hour of Power op meer dan 180 televisiezenders over de hele wereld uitgezonden.

Roerige jaren[bewerken]

In 2006 nam Robert Harold Schuller afstand van zijn functie en werd zijn zoon Robert Anthony Schuller benoemd als hoofdpredikant. Op 26 oktober 2008 maakte persbureau Associated Press bekend dat de wegen van vader en zoon Schuller zich van elkaar zouden scheiden. Robert A. Schuller zou per direct niet meer voorgaan in het televisieprogramma Hour of Power. De verschillen van inzicht tussen vader en zoon zouden hieraan ten grondslag liggen. Crystal Cathedral Ministry gaf aan dat de plannen van het bestuur om zo veel mogelijk mensen te bereiken door verschillende sprekers een platform te bieden, voor Robert Anthony aanleiding waren tot het moeilijke, maar weloverwogen besluit zijn functie ter beschikking te stellen.

In het voorjaar van 2009 kondigde Robert H. Schuller aan dat hij opnieuw voor een korte termijn samen met zijn dochter Sheila leiding zou geven aan de Crystal Cathedral Ministry. Op 13 maart 2012 deed Robert H. Schuller samen met zijn familie afstand van de aanspraken op de Crystal Cathedral Ministry. Het kerkgebouw kwam in 2013 in handen van het rooms-katholieke bisdom Orange, waarvan het, nu als Christ Cathedral de kathedrale kerk is.

Laatste jaren[bewerken]

In 2013 werd bij Schuller slokdarmkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. In februari 2015 werd gemeld dat hij een groot gedeelte van zijn korte- en langetermijngeheugen kwijt was. Op 2 april 2015 overleed Schuller op 88-jarige leeftijd.

Uitspraken[bewerken]

 • God loves you, and so do I
 • Believe in the God who believes in you
 • Find a need and fill it – find a hurt and heal it
 • Turn your Scars into Stars - Hurts into Halos
 • What you believe is what you will achieve
 • Blessed are those whose dreams are shaped by their hopes, not by their hurts
 • Tough times never last, but tough people do
 • Yes, you can be a dreamer and a doer too, if you will remove one word from your vocabulary: impossible
 • Let your hopes, not your hurts, shape your future
 • Anyone can count the seeds in an apple, but only God can count the number of apples in a seed
 • For every mountain there is a miracle

Bibliografie (uitgegeven in het Nederlands)[bewerken]

 • Het gebed: Het Avontuur van Mijn Ziel met God
 • Verander uw Verdriet in Vreugde
 • Geloof in de God die in u gelooft: het geheim van zelfresprect
 • De Reis van mijn Leven
 • Gooi de Dag van Morgen niet Weg
 • Overwin moeilijke tijden
 • Hours of Power - Luxe editie
 • Het geheim achter geluk
 • God houdt van u en ik ook!
 • Crisis?! Word een denker vanuit mogelijkheden
 • Tekenen van Hoop
 • De grootste krachtdenker ooit
 • Het nieuwe testament voor denkers vanuit mogelijkheden
 • Een Minuut voor God I
 • Een Minuut voor God II
 • Een Minuut voor God III
 • Alles is Mogelijk voor wie Gelooft
 • Geloof dat bergen verzet
 • Positieve gebeden voor een leven vol kracht
 • Gods Krachtige beloften voor u
 • God gaat altijd me je mee – kinderbijbel

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]