Robert S. P. Beekes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Robert Stephen Paul Beekes (Haarlem, 1937) is emeritus hoogleraar Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden en schrijver van meerdere boeken over Proto-Indo-Europees, de gereconstrueerde voorouder van de Indo-Europese talen. Dit is de veronderstelde stamtaal van de meeste talen van Europa, Centraal-Azië en India (Inclusief de talen van Iran, Afghanistan, Pakistan en Bangladesh). Een van zijn bekendere werken is Vergelijkende taalwetenschap: een inleiding in de vergelijkende Indo-europese taalwetenschap (1990), vertaald in het Engels uitgebracht als Comparative Indo-European Linguistics: An Introduction (1996), een standaard handboek over de Proto-Indo-Europese taal. Het behandelt de linguïstieke reconstructie uitvoerig, maar bevat ook een culturele reconstructie en een vergelijkende linguïstieke methodes in het algemeen.

Beekes publiceerde met etruscoloog L.B. van der Meer het boekje De Etrusken Spreken (Muiderberg, 1991), dat een introductie tot de Etruskische taal biedt. In The origin of the Etruscans (Amsterdam, 2003)[1] bepleit Beekes de Oosterse herkomst van de Etrusken (zie het hoofdartikel Etrusken voor het herkomstvraagstuk).

Ook werkte Beekes aan Pre-Grieks, de niet-Indo-Europese taal die werd gesproken in Griekenland voordat het Grieks daar kwam, vermoedelijk rond 2000 voor Christus. Omdat deze taal niet geschreven is, haalt Beekes zijn informatie uit Oudgriekse woorden die duidelijk een niet-Griekse structuur en ontwikkeling vertonen.

Zijn lexicografisch werk is eveneens belangrijk. Hij werkte als "toezichthouder" mee aan de eerste twee delen van het Etymologisch woordenboek van het Nederlands, maar vooral publiceerde hij in 2010 als band 10 van de Leiden Indo-European Etymological Dictionary Series bij Brill zijn Etymological Dictionary of Greek (meer dan 1800 pagina's).