Robert Wagner (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Wagner
Robert Wagner in It Takes a Thief, 1969
Robert Wagner in It Takes a Thief, 1969
Algemene informatie
Geboortenaam Robert John Wagner
Geboren 10 februari 1930
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam RJ, The Brylcreem Kid
Werk
Pseudoniem R.J. Wagner, Robert J. Wagner
Jaren actief 1950 - heden
Beroep acteur, producer
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robert John Wagner (Detroit, 10 februari 1930) is een Amerikaans film- en televisieacteur. Hij was te zien in drie populaire Amerikaanse televisieseries, die samen 30 jaar liepen; It Takes a Thief (1968–1970), Switch (1975–1978), en Hart to Hart (1979–1984). In films is hij vooral bekend als de schurk Number 2 uit de Austin Powers-films.

Op 23 september 2008 verscheen Wagners autobiografie Pieces of My Heart: A Life, geschreven samen met auteur Scott Eyman.

Biografie[bewerken]

Start carrière[bewerken]

Wagner werd geboren als zoon van een staalproducent.[1] Toen hij zeven jaar was, verhuisde hij met zijn familie naar Los Angeles. Hier begon hij met zijn carrière als acteur.

Wagner werd ontdekt als acteur door Henry Willson toen hij met zijn familie uit eten was. Niet veel later maakte Wagner zijn acteerdebuut in de film The Happy Years (1950). Daarna speelde hij nog enkele kleine rolletjes, tot zijn rol in With a Song in My Heart hem een contract opleverde bij 20th Century Fox.

Zijn contract met Fox leidde tot een reeks hoofdrollen in films als Beneath the 12-Mile Reef (1953) en Prince Valiant (1954). Ook speelde hij kleinere rollen in A Kiss Before Dying (1956) en Between Heaven and Hell (1956).

Tijdens het begin van zijn carrière werd Wagner de protegé van acteur Clifton Webb, met wie hij samen te zien was in Stars and Stripes Forever (1952) en Titanic (1953). Zijn optredens leverden hem een nominatie op voor de Golden Globe Award in de categorie “Most Promising Newcomer in motion pictures” .

Succes in televisie[bewerken]

Wagner beschouwde zichzelf lange tijd als filmacteur, totdat Lew Wasserman hem in 1968 ervan overtuigde om ook voor de televisie te gaan werken. Wagner tekende een contract met Universal Studios, en kreeg zo de hoofdrol in de serie It Takes a Thief. In de serie speelde hij samen met Fred Astaire. De serie maakte hem bij een nieuw publiek bekend.

Naast acteren ging Wagner zich ook bezighouden met produceren. In 1972 produceerde hij zelf de televisiefilm Madame Sin, waarin hij samen te zien was met Bette Davis.[2]

Midden jaren 70 was Wagners televisiecarrière op zijn hoogtepunt, met een rol in de populaire serie Switch. Zijn derde succesvolle serie was Hart to Hart met Stefanie Powers.

Terugkeer naar film[bewerken]

Wagners filmcarrière stond tijdens zijn televisiecarrière op een laag pitje, maar werd nieuw leven ingeblazen toen hij een rol kreeg in de populaire Austin Powers-filmreeks. Hij speelde hierin Number 2, een handlanger van Dr. Evil. Hij vertolkte de rol in alle drie de films: Austin Powers: International Man of Mystery (1997), Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (1999) en Austin Powers in Goldmember (2002).

Wagner werd tevens de presentator van Fox Movie Channels Hour of Stars.

Recentelijk speelde Wagner de rol van president James Garfield in de komedie/horrorfilm Netherbeast Incorporated (2007). De rol werd speciaal voor hem geschreven.

Persoonlijk leven[bewerken]

Wagner trouwde op 28 december 1957 met actrice Natalie Wood, maar dit huwelijk strandde in 1962. Wagner vertrok daarna naar Europa op zoek naar betere filmrollen. In Europa ontmoette hij een oude vriendin, actrice Marion Marshall. Hij trouwde met haar in de lente van 1963 en verhuisde met haar en haar kinderen terug naar Amerika. Samen kregen ze een dochter, Katie Wagner. In 1971 liep ook dit huwelijk stuk.

Wagner bleef al die jaren in contact met zijn ex-vrouw Wood. Op 16 juli 1972 hertrouwde hij met haar. In 1974 kregen ze samen een dochter, Courtney. In november 1981 kwam Natalie Wood om het leven toen ze van haar jacht viel en verdronk. Nadien werd Wagner de voogd van Woods dochter, Natasha Gregson Wagner. Begin 1982 ontmoette Wagner actrice Jill St. John en begon een relatie met haar. Ze trouwden op 26 mei 1990. In november 2011, dertig jaar na dato, werd het onderzoek naar de dood van Natalie Wood opnieuw geopend. Hoewel zaken niet helemaal duidelijk werden, gold Wagner daarna niet langer als verdachte.

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]