Rogier II van Sicilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rogier II
1095 - 1154
Rogier II van Sicilië (Liber ad honorem Augusti, Petrus de Ebulo, 1196)
Rogier II van Sicilië (Liber ad honorem Augusti, Petrus de Ebulo, 1196)
Graaf / Koning van Sicilië
Periode 1105 - 1130 (graaf)
1130 - 1154 (koning)
Voorganger Simon
Opvolger Willem I
Hertog van Apulië
Periode 1127 - 1130
Voorganger Willem II van Apulië
Opvolger geen
Vader Rogier I van Sicilië
Moeder Adelheid van Savona
Blason sicile famille Hauteville.svg
Wapen van Rogier II

Rogier (Roger) II (1095Palermo, 26 februari 1154), graaf en koning van Sicilië, hertog van Apulië, was de jongste zoon van Rogier I van Sicilië.

Hij werd in 1105 graaf van Sicilië en Calabrië. In 1127 erfde hij het Hertogdom Apulië nadat hertog Willem II van Apulië kinderloos stierf. Rogier breidde het Normandische gebied in Zuid-Italië uit.

Conflict met de Pausen[bewerken]

In Rome ontstond in 1130 een schisma in de kerk. In een warrige procedure waren zowel Innocentius II als Anacletus II tot paus gekozen. Beide pausen zochten politieke steun; Keizer Lotharius III koos voor Paus Innocentius II, Anacletus II kroonde Rogier II tot koning van Sicilië te Palermo. Hij kreeg van Rogier II een legertje om zich te verdedigen, het begin van een zevenjarig conflict met de rest van de christelijke wereld. In 1137 werd het hem bijna fataal (Slag bij Rignano). Na de dood van Lotharius III (1137), Anacletus (1138) en zijn grootste rivaal Ranulf II van Alife (1139) werd de draad weer opgenomen. Bij een rechtstreekse confrontatie met Paus Innocentius bij Galluccio (22 juli 1139) werd de paus gevangengenomen. Drie dagen later werd het Verdrag van Mignano getekend en werd Rogier II erkend als koning van Sicilië en heerste daarna over geheel Zuid-Italië, Napels inbegrepen. Het gehele rijk werd een pauselijk leen. Het begin van een bloeiende periode.

Hervormingen[bewerken]

Eenmaal vrij van externe aanvallen ging hij zijn nieuw land hervormen onder zijn centraal gezag. Hij deed aan munthervorming en wordt vandaag nog altijd herinnerd voor zijn Arabisch-Normandische kunststijl. Zijn land werd een poel van godsdienstvrijheid en een centrum van kennis en wetenschap. Ondertussen bouwde hij zijn vloot uit tot een van de sterkste in de Middellandse zee.

Gesel van de Middellandse zee[bewerken]

Regno d'Africa in het rood van Roger II

Onder het bevel van zijn admiraal Joris van Antiochië maakte Rogier II grote veroveringen op de Afrikaanse kust en plunderde hij de kusten van Byzantium.

Familie[bewerken]

Rogier huwde drie keer:

Roger stierf te Palermo op 26 Februari 1154 en werd begraven in de Kathedraal van Palermo. Hij werd opgevolgd door zijn vierde zoon, Willem.