Rokin Plaza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Rokin Plaza in 2012
Het Rokin in 2003 met in het midden het Rokin Plaza
De resten van Hotel Polen na de grote brand op 9 mei 1977

Het Rokin Plaza is een groot gebouw aan het Rokin ten zuiden van de Dam in Amsterdam. Het complex ligt op de plek waar Hotel Polen en De Slegte waren gevestigd voordat beide verwoest werden tijdens een grootschalige brand in 1977.

Geschiedenis[bewerken]

Het complex ligt achter het gebouw van Madame Tussauds. Door het gebouw loopt de Papenbroeksteeg. Deze verbindt de Kalverstraat met het Rokin en geeft tevens toegang tot het kantoor en de binnenplaats. Het complex was oorspronkelijk een kantoorverzamelgebouw en huisvestte bekende bedrijven als Otazu, Air India, Optiver en ING. Sinds juli 2007 stond het complex ondanks de centrale ligging leeg.

Het complex was ontworpen door architect Gietermans en gebouwd tussen 1981 en 1983. Het complex telt zes bouwlagen en had op de bovenste verdieping verschillende dakkapellen. Op de begane grond was de ruimte bestemd voor de detailhandel. De eerste verdieping werd gebruikt door de retailers als opslagruimte. Andere verdiepingen dienden als kantoorruimte. Van boven gezien had het complex een rechthoekige vorm met in het midden een luchtschacht of binnenplaats van circa 150 vierkante meter met aldaar een abstracte sculptuur van Hein Mader. De 'plaza' van Rokin Plaza is vermoedelijk naar dit minuscule pleintje genoemd.

Het complex werd in 2010 door Rocking Plaza B.V., een projectvennootschap van Amsterdamse winkelbelegger Emmes Group, gekocht van het Duitse vastgoedfonds MEAG uit München. De koopsom bedroeg volgens het kadaster 31 miljoen euro. Het pand zou in zijn geheel in 2011 worden herontwikkeld tot winkelruimte, doch begin 2012 was het nog steeds vooral een via een antikraakbureau verhuurd pand dat ernstige tekenen van verwaarlozing begon te vertonen.

In augustus 2012 werd bekendgemaakt dat de modeketen Forever 21 in dit gebouw eind 2013 een vestiging zou gaan openen.[1] Deze datum werd niet gehaald, maar na een grondige verbouwing, waarbij de gehele gevel werd vernieuwd, opende Forever 21 op 19 april 2014 haar deuren aan de Kalverstraat.[2] In het andere deel van het vernieuwde pand heeft de Spaanse modeketen Pull & Bear zich gevestigd.[3]