Rokin Plaza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het Rokin Plaza in 2017
Het Rokin Plaza in 2012
Het Rokin in 2003 met in het midden het Rokin Plaza
De resten van Hotel Polen na de grote brand op 9 mei 1977

Het Rokin Plaza is een groot gebouw aan het Rokin ten zuiden van de Dam in Amsterdam. Het complex ligt op de plek waar Hotel Polen en De Slegte waren gevestigd voordat beide verwoest werden tijdens een grootschalige brand in 1977.

Geschiedenis[bewerken]

Het complex ligt achter het gebouw van Madame Tussauds. Door het gebouw loopt de Papenbroeksteeg. Deze verbindt de Kalverstraat met het Rokin en geeft tevens toegang tot het kantoor en de binnenplaats. Het complex was oorspronkelijk een kantoorverzamelgebouw en huisvestte bekende bedrijven als Otazu, Air India, Optiver en ING. Sinds juli 2007 stond het complex ondanks de centrale ligging leeg.

Het complex was ontworpen door architect Gietermans en gebouwd tussen 1981 en 1983. Het complex telt zes bouwlagen en had op de bovenste verdieping verschillende dakkapellen. Op de begane grond was de ruimte bestemd voor de detailhandel. De eerste verdieping werd gebruikt door de retailers als opslagruimte. Andere verdiepingen dienden als kantoorruimte. Van boven gezien had het complex een rechthoekige vorm met in het midden een luchtschacht of binnenplaats van circa 150 vierkante meter met aldaar een abstracte sculptuur van Hein Mader. De 'plaza' van Rokin Plaza is vermoedelijk naar dit minuscule pleintje genoemd.

Het complex werd in 2010 door Rocking Plaza B.V., een projectvennootschap van Amsterdamse winkelbelegger Emmes Group, gekocht van het Duitse vastgoedfonds MEAG uit München. De koopsom bedroeg volgens het kadaster 31 miljoen euro. Het gebouw zou in zijn geheel worden herontwikkeld tot winkelruimte. Het pand, dat ernstige tekenen van verwaarlozing begon te vertonen, werd jarenlang via een antikraakbureau verhuurd.

In 2014 opende modeketen Forever 21, na een verbouwing waarbij de hele voorgevel werd vernieuwd, een vestiging in het gebouw.[1] In het andere deel van het pand heeft de Spaanse modeketen Pull & Bear zich gevestigd.[2]