Rolandas Paksas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rolandas Paksas

Rolandas Paksas (Telšiai, 10 juni 1957) was president van de republiek Litouwen van 26 februari 2003 tot 6 april 2004. Eerder was hij stuntvlieger, piloot, instructeur, aannemer, burgemeester van Vilnius en premier (1999-2000). Sinds 2009 is hij lid van het Europees Parlement.

Als burgemeester van de hoofdstad oogstte hij veel lof voor zijn initiatieven om de historische binnenstad op te knappen en nieuw aanzien te geven.

Op 5 januari 2003 versloeg uitdager en oud-premier Paksas in de tweede en laatste ronde van de Litouwse presidentsverkiezingen verrassend zittend president Valdas Adamkus. Als president leidde hij Litouwen naar het NAVO-lidmaatschap, dat zijn beslag kreeg kort voor zijn aftreden, en naar de toetreding tot de Europese Unie, die hij net niet meer als president zou meemaken.

Paksas werd op 6 april 2004 afgezet op grond van een drietal klachten:

  • Paksas zou zijn verkiezingscampagne van 2002 hebben laten financieren door een bevriende zakenman, de Rus Joeri Borisov, handelaar in vliegtuigonderdelen, die 400.000 dollar in het verkiezingsfonds stortte. Ondanks Borisovs contacten met in Russische misdaadkringen kreeg hij versneld zijn Litouwse paspoort.
  • Paksas' staf zou staatsgeheimen hebben gelekt naar de Russische geheime dienst.
  • Paksas en mensen om hem heen zouden vuile handen hebben gemaakt met onoorbare praktijken in de wereld van het onroerend goed.

Paksas, die niet aan het onderzoek wilde meewerken, gaf bij zijn aftreden toe dat hij fouten heeft gemaakt, maar zei nooit het land of de burgers te hebben benadeeld. Hij ontving op 25 februari 2003 het Grootkruis met Keten in de Orde van Vytautas de Grote.

Biografische gegevens[bewerken]

Paksas was enig kind van Feliksas and Elena Paksas. Zijn middelbare opleiding deed hij tot 1974 aan de Žemaitės school in Telšiai. In 1979, beëindigde hij met succes zijn studie in aan het Instituut voor Civiele Bouwtechniek in Vilnius (nu de Vilnius Gediminas Technische Universiteit) met een graad in industriële en civiele techniek. In 1984 studeerde hij in Leningrad (nu Sint Petersburg) aan de Burgerluchtvaart Academie af als boordwerktuigkundig piloot.

Daarna werd Paksas profsporter. Als lid van het voormalige nationale team van stuntvliegers uit de Sovjet-Unie en Litouwen won hij verschillende keren het kampioenschap stuntvliegen van Litouwen, en ook verschillende internationale wedstrijden.

Naast zijn sportieve loopbaan werkt Paksas als instructeur-piloot. Later werd hij directeur van de Darius en Girėnas Vliegclub in Vilnius, en commandant bij de vrijwillige nationale defensiedienst. Van 1992 tot 1997 was hij directeur van het aannemersbedrijf Restako.

Paksas is getrouwd. Zijn vrouw Laima is econoom. Ze hebben twee kinderen: dochter Inga en zoon Mindaugas.

Partij voor Orde en Gerechtigheid[bewerken]

Op 12 oktober 2008 was hij met zijn nieuwe partij - Partij voor Orde en Gerechtigheid - een van de twee grote winnaars, naast de conservatieven wonnen zij fors ten koste van de socialisten. In 2016 gaf hij het leiderschap van zijn partij op. Wel is hij nog steeds lid van het Europese Parlement.

Externe link[bewerken]