Roman Bagration

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roman Bagration, geportretteerd door George Dawe

Prins Roman (Revaz) Ivanovich Bagration (Russisch: Роман (Реваз) Иванович Багратион) (Kizljar, 1778 - Tbilisi, 2 maart 1834) was een Russisch generaal. Roman was een broer van Pjotr Bagration en zij beiden waren Knjaz uit het huis van Bagrationi.

Biografie[bewerken]

Op 13-jarige leeftijd begon Roman Bagration zijn militaire carrière bij de Kozakken. Gedurende de Derde Coalitieoorlog vocht hij tegen Napoleon Bonaparte. In 1809 leidde hij een expeditie tegen het Ottomaanse Rijk. Tijdens de Veldtocht van Napoleon naar Rusland stond hij opnieuw tegen Napoleon en vocht verschillende veldslagen tegen de Fransen. Tijdens de Slag bij Bautzen wist hij zich dusdanig te onderscheiden dat hij benoemd werd tot majoor-generaal.

Vanaf 1820 was Roman Bagration actief in de regio van de Kaukasus in de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk en de Kadjaren. Na de oorlog werd hij gestationeerd in Tbilisi. In 1832 werd hij naar Abchazië gestuurd. Tijdens zijn verblijf daar werd hij ziek en moest hij terugkeren naar Tbilisi. Hij stierf daar een aan koortsaanval in 1834.

Bronnen[bewerken]

  • ბაგრატიონი, რომან (Bagration, Roman) in: ქართული საბჭოთა ენციკლოპედია (Georgian Soviet Encyclopedia), Vol. 2, p. 132. Tbilisi: 1977. (in Georgian)