Rood-Roethenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
"Rotreussen" op een kaart van Polen uit 1892 naar de situatie van 1660.
Rood-Roethenië ten tijde van de Tweede Poolse Republiek
Verspreiding van de Roethenen

Rood-Roethenië of Rood-Roes (Latijn: Ruthenia Rubra of Russia Rubra, Pools: Ruś Czerwona, Oekraïens: Червона Русь, Tsjervona Roes, Russisch: Червоная Русь, Tsjervonaja Roes) is een geografische benaming die sinds de vijftiende eeuw gebruikt werd voor het gebied dat tegenwoordig bekendstaat als Oost-Galicië of West-Oekraïne.

Relatie met de Chervensky kastelen[bewerken]

Ondanks de gelijkenis van locatie en naam is er geen relatie tussen de Chervensky kastelen en Rood-Roethenië. De Chervensky kastelen verdwijnen in 1289 uit de boeken en Rood-Roethenië verschijnt daarin eerst in 1414[1]. Rood-Roethenië besloeg een aanmerkelijk groter gebied, dan de Chervensky kastelen ooit deden. Lviv was enige tijd het centrum. Het woord Roethenië komt van Roes. Het komt veelvoudig in Poolse archieven voor en sporadisch in Oekraïense.

Geschiedenis[bewerken]

In de vroege middeleeuwen werd het gebied bewoond door de Slavische stammen der Vjatitsjen en Radimitsjen.

Vanaf de 10e eeuw werd het gebied betwist tussen de Polanen (de Civitas Schinesghe) en het Kievse Rijk, die elk rechten op het land claimden.

Het wordt voor het eerst genoemd in 981, toen Vladimir van Kiev in een militaire campagne de bolwerken aan de grens met het land van de Ljachen veroverde. Vogens de Nestorkroniek:

"Vladimir marcheerde op de Ljachen en nam hun steden: Przemyśl, Czerwień, en andere"

In 1018 werd het door de Polanen heroverd, in 1031 opnieuw door Kiev.

Na het uiteenvallen van het Kievse Rijk werd het gebied een deel van het vorstendom Galicië-Wolynië. Dit stond vanaf 1240 onder de nominale horigheid van de Gouden Horde.

In de jaren 1340 werd het gebied door Casimir III van Polen heroverd.

Vanaf deze tijd wordt de naam Ruś Czerwona overgeleverd, vertaald als 'Rood-Roethenië', nu met betrekking tot het gebied rond Przemyśl tot aan de Dnjestr. Przemyśl ontwikkelde zich als de belangrijkste stad.

Nadat in de periode 1340–1392 Polen en Litouwen over het bezit van Galicië-Wolynië streden, kwam het grootste deel van Rood-Roethenië bij Polen als het Woiwodschap Roethenië. In latere tijd werd de benaming Rood-Roethenië als synoniem voor het Woiwodschap Roethenië gebruikt, ook nadat diens politieke centrum zich naar Lviv verplaatst had.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]