Rood-Roethenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

 Grody czerwienskie omstreeks 1025

Rood-Roethenië of Rood-Roes (Latijn: Ruthenia Rubra of Russia Rubra, Pools: Ruś Czerwona, Oekraïens: Червона Русь, Tsjervona Roes, Russisch: Червоная Русь, Tsjervonaja Roes) is een historische benaming die sinds de middeleeuwen gebruikt werd voor het gebied dat tegenwoordig bekendstaat als Oost-Galicië of West-Oekraïne.

Oorspronkelijk was het gerelateerd aan een bepaald gebied tussen de Westelijke Boeg en Wieprz.

De oorspronkelijke Poolse naam was Ziemia Czerwieńska (Rood Land) of Grody Czerwieńskie (Rode Steden), naar de stad Czerwień, een versterkte plaats in de huidige Powiat Hrubieszowski, mogelijk nabij het huidige dorp Czermno.

Geschiedenis[bewerken]

In de vroege middeleeuwen werd het gebied bewoond door de Slavische stammen der Vjatitsjen en Radimitsjen.

Vanaf de 10e eeuw werd het gebied betwist tussen de Polanen (de Civitas Schinesghe) en het Kievse Rijk, die elk rechten op het land claimden.

Het wordt voor het eerst genoemd in 981, toen Vladimir van Kiev in een militaire campagne de bolwerken aan de grens met het land van de Ljachen veroverde. Vogens de Nestorkroniek:

"Vladimir marcheerde op de Ljachen en nam hun steden: Przemyśl, Czerwień, en andere"

In 1018 werd het door de Polanen heroverd, in 1031 opnieuw door Kiev.

Na het uiteenvallen van het Kievse Rijk werd het gebied een deel van het vorstendom Galicië-Wolynië. Dit stond vanaf 1240 onder de nominale horigheid van de Gouden Horde.

In de jaren 1340 werd het gebied door Casimir III van Polen heroverd.

Vanaf deze tijd wordt de naam Ruś Czerwona overgeleverd, vertaald als 'Rood-Roethenië', nu met betrekking tot het gebied rond Przemyśl tot aan de Dnjestr. Przemyśl ontwikkelde zich als de belangrijkste stad.

Nadat in de periode 1340–1392 Polen en Litouwen over het bezit van Galicië-Wolynië streden, kwam het grootste deel van Rood-Roethenië bij Polen als het Woiwodschap Roethenië. In latere tijd werd de benaming Rood-Roethenië als synoniem voor het Woiwodschap Roethenië gebruikt, ook nadat diens politieke centrum zich naar Lviv verplaatst had.

Zie ook[bewerken]