Roodvonk (ziekte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Roodvonk
scarlatina
Aardbeientong bij roodvonk.
Coderingen
ICD-10 A38
ICD-9 034
DiseasesDB 29032
MedlinePlus 000974
eMedicine derm/383emerg/402, emerg/518
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Roodvonk of scarlatina is een relatief zeldzame infectieziekte die wordt veroorzaakt door de toxines van hemolytische streptokokken groep A, veel voorkomende bacteriën. De incubatietijd is 2 tot 4 dagen. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor in de leeftijd van 5-15 jaar.[1] Besmetting vindt plaats door direct contact met een zieke of door aanhoesten. Besmettingsgevaar bestaat vanaf het begin van de klachten tot het moment dat de vlekjes zijn verdwenen. Het ziekteverloop is plotselinge koorts en keelpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken, één dag na het uitbreken van de ziekte ontstaan op de huid op warme lichaamsplaatsen donkerrode spikkels die soms jeuken, opvallend rode wangen, 'roodvonkmasker': witte driehoek rond de mond en onder de neus. Na vijf dagen verdwijnen de vlekjes en de koorts. Op het hoogtepunt van de ziekte is de tong vuurrood en gezwollen ("aardbeientong"), heeft de patiënt geen eetlust, en transpireert veel. Na de ziekte treedt in het algemeen een flinke vervelling op.

Symptomen[bewerken | brontekst bewerken]

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Spontane genezing zonder restletsels (na enkele dagen)
  • Eventueel antibiotica, streptokokken zijn zonder uitzondering gevoelig voor gewone penicilline. Dit is alleen nuttig binnen 2-3 dagen na aanvang van de ziekte want hierna zijn de toxines door de bacteriën al aangemaakt.
  • Er bestaat geen vaccin.

Complicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Zelden ontstaat er een glomerulonefritis of acuut reuma na roodvonk. Er is nooit aangetoond dat behandeling met antibiotica de kans hierop doet afnemen. De oorzaak ligt in stoffen die het lichaam in antwoord op de infectie aanmaakt. De bacterie zelf is niet bij deze complicaties betrokken. Bij een tonsillitis kan een peritonsillair abces ontstaan. Verder moet in de differentiële diagnose rekening worden gehouden met de ziekte van Pfeiffer en met de ziekte van Kawasaki.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Roodvonk bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu