Rooms-katholieke begraafplaats Drieboomlaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Dqfn13 (overleg | bijdragen) op 10 nov 2016 om 21:52. (→‎Foto's)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rooms-katholieke begraafplaats Drieboomlaan
Baarhuisje met daarvoor het priestergraf
Plaats Hoorn
Ligging 52° 39′ NB, 5° 4′ OL
Gesticht in 1872
Restauratie(s) 2000-2002
Monumentale status Gemeentelijk monument
Denominatie  Rooms-katholieke
In gebruik  1872 – heden
Architectuur en landschap
Architect(en)  Adrianus Bleijs
Diversen
Eigenaar  Heilige Matheüsparoche
Beheer  Heilige Matheüsparoche
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Rooms-katholieke begraafplaats Drieboomlaan is een begraafplaats in de Noord-Hollandse stad Hoorn. De begraafplaats is een gemeentelijk monument en eigendom van de Rooms-katholieke Heilige Matteüsparochie in Hoorn. De op de begraafplaats gebouwde kapel is ontworpen door Adrianus Bleijs. Tussen 2000 en 2002 werden de kapel, de toegangsbrug en het hardstenen kruis op het priestergraf gerestaureerd. De kapel op de begraafplaats is een van de twee bouwwerken binnen de gemeente Hoorn met Oegstgeester dakpannen. Het enige andere bouwwerk is De Kroot op de hoek van het Breed en de Kleine Noord.

Op de begraafplaats zijn drie bomen aangewezen als monumentale bomen, het gaat om een witte paardenkastanje en twee platanen.[1]

De begraafplaats was oorspronkelijk zo ingedeeld dat alle graven richting de kapel toe stonden. De oudste graven staan nu in een halve cirkel om de kapel en het priestergraf.

Kapel

In 1872 was er behoefte aan een nieuwe kapel, de bouwkosten werden geraamd op fl 2.400, maar de parochie wist slechts fl 1.400 op te halen bij collectes.

De kapel werd tussen 2000 en 2002 gerestaureerd. Tijdens deze restauratie werden de goten, het dak en het plafond vervangen. De originele Oegstgeester dakpannen werden vervangen door een partij Oegstgeester dakpannen uit Schagen. Tijdens deze restauratie werden ook twee heilige putjes gevonden. Deze heilige putjes dienden ervoor om overtollige wijwater en hosties niet in het riool te hoeven gooien. Vermoedelijk zijn ze ook, of misschien eigenlijk, esthetisch bedoeld; de putjes zorgen namelijk voor symmetrie. De originele kleuren rood en roze werden aan de binnenkant niet teruggebracht.

Bij de bouw werden in de muren van de kapel horizontale banden ingemetseld om de muren te verstevigen. Een band werd op ongeveer 80 centimeter boven de grond geplaatst en de ander net boven de vensters. De band net boven de vensters werd bij de restauratie verwijderd omdat deze was gaan roesten en stenen uit de muren begon te drukken. De oude glas-in-loodramen zijn door Bleijs ontworpen, deze zijn verloren gegaan. De nieuwe ramen zijn ontworpen op basis van teruggevonden stukjes glas van het oude roosvenster.

Foto's

Zie de categorie Rooms-katholieke begraafplaats Drieboomlaan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.