Rotterdamse Hoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rotterdamse Hoek
Plaats Creil
Status gedoofd (2001)
Start bouw vermoedelijk 1968
Opening vermoedelijk 1968
Bouwwerk
Hoogte 7,5 m
Vorm vierkant
Kleur bruin
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Rotterdamse Hoek is een lichtopstand op de plaats waar de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk van de Noordoostpolder samenkomen. De naam is bedacht door de polderwerkers en verwijst naar het bombardement op Rotterdam. Het puin van dit bombardement werd gebruikt als versteviging van de dijk toen de Noordoostpolder in aanleg was.

Aanvankelijk stond hier een simpele constructie als lichtbaken voor het scheepvaartverkeer op de vaarroute tussen het Ketelmeer en Lemmer. Het huidige vierkante stenen torentje is vermoedelijk gebouwd in 1968. De lichtwachter van de vuurtoren van Urk was verantwoordelijk voor het onderhoud aan het licht en de nautofoon. Het licht werd in 2001 gedoofd en daarna werden de lichtinstallatie en de nautofoon verwijderd.

In 2019 is het volgende gedicht van Niels Blomberg, waterdichter van het waterschap Zuiderzeeland, aangebracht op het torentje:

"de lentelucht werd vuur

het middaguur werd nacht

het stadspuin temt de zee

dag oude stad rust zacht"

Ook werd er toen een informatiezuil geplaatst en is er een picknickplaats ingericht. Vanaf hier is er een mooi uitzicht op het windpark Noordoostpolder. In de polder aan de voet van het torentje ligt een natuurgebied met een oerboskarakter.