Routeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Routeke
Totale lengte6,8km km
Aangelegd doorSteenkoolmijn Zolder
Geopend...
Geslotenbegin jaren negentig
Huidige statusopgebroken en vervangen door een fietspad
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
exKDSTa 0 Steenkoolmijn Zolder
xmKRZ N719 Koolmijnlaan Heusden-Zolder
exABZglexSTR+r 0,2km Spoorlijn 15
exSTRexSTR 0,5km Helzoldstadion
exSTRoexSTR 1km Rode Kruisstraat Heusden-Zolder
xKRZoxABZg+r 1,4km Spoorlijn 15 Beringen
exSTRBHF Zolder
exSTRSTRl Spoorlijn 15 Zonhoven
exSTRo 1,8km Zolderseweg Heusden-Zolder
exSTRo 4km N72 Graaf de Theuxlaan Heusden-Zolder
exWBRÜCKE2 4,2km Mangelbeek
exSTRo 5,1km Onverharde zijweg van Obbeekstraat Heusden-Zolder
exhKRZWae+GRZq 6km Mangelbeek gemeentegrens Heusden-Zolder - Lummen
xmKRZ 6,02km Mangelbeekstraat Heusden-Zolder Onverhard
xmKRZ 6,1km Havenstraat Lummen Deels onverhard
exKDSTe 6,8km Kolenhaven (Lummen) (Lossing)

Het Routeke is een voormalige spoorlijn (ook wel het kolenspoor van Zolder genoemd) die de Steenkoolmijn van Zolder verbond met de kolenhaven De Lossing in Genenbos / Lummen.

Ze werd gebruikt om de steenkool per goederentrein van de kolenwasserij in Zolder naar het Albertkanaal te vervoeren. Hiervoor werden wagons met steenkoolkubels gebruikt, zogenaamde Kübelwagens.

De spoorlijn liep voornamelijk over het grondgebied van Heusden-Zolder, enkel de laatste halve kilometer (tussen de Mangelbeek en de Lossing) verliep over het grondgebied van Lummen.

Net nadat de oude spoorweg (komende van de mijn van Zolder) de N719 (koolmijnlaan) kruiste, passeerde het kolenspoor het Helzoldstadion waar tot 1999 KFC Helzold speelde. Tussen de N719 en het Helzoldstadion in Zolder had de spoorlijn een aansluiting met spoorlijn 15, die aansloot ter hoogte van het station van Zolder.

Na het sluiten van de mijn van Zolder, in het begin van de jaren negentig, werd de lijn opgebroken. Op de spoorwegbedding werd daarna een fietspad in asfalt aangelegd. Dit maakt deel uit van het Limburgse fietsroutenetwerk (tussen knooppunt 304 en 311) en wordt aangeduid als fietssnelweg F752.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de N72 in Heusden en de Lossing in Lummen, loopt Het Routeke vlak tussen de rechtgetrokken Mangelbeek en de 70 kV-hoogspanningsleiding van Lummen naar Houthalen.

Aan de brug waar Het Routeke de Zolderseweg in Heusden-Zolder overbrugt, werd op 22 september 1987 een overval gepleegd op een Securitas-geldtransport door de Securitas-bende van Patrick Vanhamel.