Royal Exhibition Building

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Royal Exhibition Building
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Royal Exhibition Building en Carlton Gardens
Royal Exhibition Building
Land Vlag van Australië Australië
Coördinaten 37° 48′ ZB, 144° 58′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1131
Inschrijving 2004 (28e sessie)
Kaart
Royal Exhibition Building (Australië)
Royal Exhibition Building
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Royal Exhibition Building, in het Nederlands bekend als het Koninklijke Gebouw van de Tentoonstelling is een monument op de Werelderfgoedlijst. Het gebouw staat in Melbourne, Australië. Het gebouw en haar omringende Carlton Gardens werden ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1880 in Melbourne, en nogmaals gebruikt voor een internationale tentoonstelling in 1988. Het gebouw en de gronden werden ontworpen door Joseph Reed. Het staat ook op het Victorian Heritage Register.[1]

Het gebouw werd geconstrueerd van baksteen, hout, staal en lei. Het combineert elementen van het Byzantium, Romaans, Lombardisch en de Italiaanse stijlen van de Renaissance. Het gebouw is typisch voor de internationale tentoonstellingsbeweging die tussen 1851 en 1915 meer dan 50 tentoonstellingen organiseerde in steden als Parijs, New York, Wenen, Calcutta, Kingston (Jamaica) en Santiago (Chili). Deze hadden allemaal een gemeenschappelijk thema en doelstellingen: om materiële en morele vooruitgang door vertoningen van de industrie van alle naties in kaart te brengen. Het gebouw is het oudst nog bestaande gebouw dat ooit werd gebruikt voor een Wereldtentoonstelling.

De straat Exhibition Street is vernoemd naar de International Exhibition in 1880 in het Royal Exhibition Building.

Criterium voor inschrijving op de werelderfgoedlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Criterium (ii): Het Royal Exhibition Building is samen met de Carlton Gardens het belangrijkste overgebleven "Paleis van Industrie" met zijn omgeving. Samen laten ze de wereldwijde invloed van de wereldtentoonstellingsbeweging van de 19e en vroege 20e eeuw zien. De beweging stelde technologische innovatie en verandering tentoon, hetgeen een snelle groei van de industrialisatie en internationale handel bevorderde, door het uitwisselen van kennis en ideeën.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Royal Exhibition Building op Wikimedia Commons.