Rudolph van Veen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rudolph van Veen
Rudolph van Veen tijdens het Varend Corso Westland 2015
Rudolph van Veen tijdens het Varend Corso Westland 2015
Volledige naam Rudolph van Veen
Geboren 28 januari 1967
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep Tv-presentator, kok
Jaren actief 2000 - heden
Bekend van Life & Cooking, 24Kitchen
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Eten en drinken

Rudolph van Veen (Weelde, 28 januari 1967) is een Nederlandse kok, vooral bekend door zijn optreden in het RTL-programma Life & Cooking en zijn programma's op 24Kitchen.

Biografie[bewerken]

Van Veen werd geboren in België en groeide op in Tilburg waar hij tot begin 2014 woonde. Hij woont sinds begin 2014 in een villa in Het Gooi met zijn vriendin, Simone en zijn zoon Ralph. Rudolph heeft uit een eerder huwelijk een dochter. Tijdens zijn schooltijd werkte hij al bij zijn oom, die een restaurant in Amsterdam had. In 1980 ging Rudolph naar de koksschool in Breda waar hij in 1985 met lof zijn diploma behaalde. Hierna vertrok hij naar Zwitserland waar hij in de keuken van een hotel werkte en één dag per week in een slagerij en één dag per week in een bakkerij om ervaring op te doen. Rond zijn twintigste werd Rudolph leerling kok bij Cas Spijkers in restaurant De Swaen te Oisterwijk en vervolgens leerde hij bij Pieter Booy van Huize van Wely het patisserievak.

Carrière[bewerken]

Vijf seizoenen lang verzorgde Van Veen in Life & Cooking de maaltijden voor Carlo Boszhard, Irene Moors en hun gasten. Daarna begon hij voor zichzelf met Food & Fit. Toen dat programma stopte is hij teruggekeerd bij Carlo en Irene en kookte hij elke zondag weer in Life4You. In de loop van 2012 stopte hij echter opnieuw, vanwege zijn werkzaamheden op de zender 24Kitchen.[1]

Zijn televisie-debuut was echter niet als kok, maar als playback-artiest bij een aflevering van de Soundmixshow. Hier deed hij het nummer My Way van The Sex Pistols. Overigens niet omdat hij zo goed kon zingen, maar omdat hij op die manier de gelegenheid had om voor een groot publiek over patisserie te kunnen vertellen.

Sinds augustus 2003 is Van Veen ambassadeur van Feast for Peace van War Child. In 2005 mocht Rudolph de desserts maken voor het diner na de uitreiking van de Academy Awards in Los Angeles.[2] In dat jaar was hij ook te zien als ballroomdanser in Dancing with the Stars. Hij was sinds 2011 een van de presentatoren op het digitale kanaal 24Kitchen, waar hij meerdere programma's presenteerde.[3] In maart 2016 maakte Van Veen bij Van Liempt Live bekend dat hij niet meer voor 24Kitchen werkte vanwege verschil in visie.[4]

Trivia[bewerken]

 • In de aflevering van The Taste of Life over Memphis werd Van Veen benoemd tot Honorary Duckmaster van de wereldberoemde eenden van het Peabody Hotel in Memphis. Deze eenden leggen twee keer per dag het traject af van het dak naar de fontein in de foyer van het hotel (de zogenaamde March of Ducks). Een traditie die dateert uit 1933 toen het nog lokeenden waren die de eigenaar van het hotel in de hotelvijver liet zwemmen. Met zijn benoeming behoort Van Veen tot een select gezelschap waar ook onder meer Oprah Winfrey, Patrick Swayze en Joan Collins toe behoren.

Programma's[bewerken]

Boeken[bewerken]

 • Rudolph's kookboek - Lekker Snel (2003)
 • Koken voor Iedereen, kookboek van Life & Cooking (2004)
 • Koken met Superchefs (2004) (met recepten van Rudolph, Jamie Oliver en Gordon Ramsay)
 • Rudolph's kookboek - Samen Koken (2005)
 • Rudolph's Cupcakes - Bake & Relax (2011)
 • Rudolph's Hartige Cupcakes (2012)
 • Rudolph kookt (2013)
 • Rudolph's Bakery (2013)
 • Rudolph Kookt 2 (2015)
 • Rudolph's Christmas (2015)

Externe link[bewerken]