Rupert Everett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rupert Everett
Everett in 2007
Algemene informatie
Volledige naam Rupert James Hector Everett
Geboren Norfolk, 29 mei 1959
Land Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1982 - heden
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rupert James Hector Everett (Norfolk, 29 mei 1959) is een Engels acteur, regisseur, zanger en auteur. Hij werd in zowel 1998 (voor My Best Friend's Wedding) als 2000 (voor An Ideal Husband) genomineerd voor een Golden Globe en in zowel 1985 (voor Another Country) als 1998 (voor My Best Friend's Wedding) voor een BAFTA Award. Onder de prijzen die hem daadwerkelijk werden toegekend, zijn de prijs voor beste acteur van filmfestival Fantasporto 1996 (voor Dellamorte Dellamore), een American Comedy Award en een Golden Satellite Award (beide voor My Best Friend's Wedding) en een National Board of Review Award, samen met de hele cast van Prêt-à-Porter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Everetts moeder Sara McLean is een Schotse en afstammelinge van barones Vyvyan of Trelowarren en baron Schmiedern. De vader van Everett is Majoor Anthony Michael Everett. Vanaf zevenjarige leeftijd bezocht Everett de Farleigh House school, om later bij de Benedictijnen lessen te volgen. Op vijftienjarige leeftijd liep hij weg naar Londen om acteur te worden. Om te overleven in een grote stad als Londen, werkte hij als een mannelijke prostitué, zoals hij later zelf verklaarde in een interview. Nadat hij bij de Central School of Speech and Drama van school was gestuurd wegens ongehoorzaamheid, reisde Rupert naar Schotland en werkte hij in het theater van Glasgow.

Zijn doorbraak kwam er met de productie van Another Country uit 1982, waarin hij een jonge homoseksueel speelde aan de zijde van Kenneth Branagh, gevolgd door een filmversie hiervan in 1984, naast Colin Firth. Hij begon een veelbelovende filmcarrière op te bouwen, totdat hij meespeelde met Bob Dylan in de film Hearts on Fire uit (1987). De film werd een gigantische flop, en Everett's carrière raakte in een dip.

Parijs[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 verhuisde Everett naar Parijs om er een boek te schrijven, Hello, Darling, Are you Working?. Het was ook in Parijs waar hij aangaf homoseksueel te zijn, wat in die tijd beschouwd werd als een zeer slechte carrière zet. Men vreesde dat de outing van Everett negatieve gevolgen zou hebben op zijn carrière als filmacteur. Met de film The Comfort of Strangers uit 1990 plaatste Everett zich terug in de schijnwerpers. Daarna maakte hij nog verscheidene films met een wisselend succes. In 1995 was zijn tweede boek af, The Hairdresser of St-Tropez.

Carrière weerspiegelt privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Everett ging steeds vaker homoseksuele personages spelen in films. Dat begon met de film My Best Friend's Wedding (1997) waarin hij Julia Roberts' homoseksuele vriend speelt. In 1999 vertolkte hij ook de rol van een homoseksueel naast Madonna in de film The Next Best Thing; hij zong ook als back-up op Madonna's cover van American Pie. Tegenwoordig vertolkt hij vaker heteroseksuele hoofdrollen, en hoewel Everett openlijk homoseksueel is, schrijft hij ook regelmatig voor het blad Vanity Fair.

In 2006 verklaarde hij dat hij een zes jaar durende affaire heeft gehad met Paula Yates. Ook zou hij een kortstondige affaire gehad hebben met onder meer Cher, Madonna en Bianca Jagger.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisiewerk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rupert Everett van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.