Rust noch duur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rust noch duur is een twaalfdelige muzikale komedieserie (destijds "televisiestrip" genoemd) van de KRO, in twee tv-seizoenen uitgezonden in 1969 en 1970.

Jasperina de Jong was na jaren in het kleine theater van Kabaret Lurelei te hebben opgetreden toe aan een groter podium. Er waren plannen voor de Nederlandse versie van de musical Sweet Charity en het maken van een televisieserie waarin De Jong ook kon zingen. Guus Vleugel schreef de teksten en de liedjes van de serie, die draaide om een progressieve Amsterdamse huisvrouw, Millie Vink, die los wilde breken uit haar burgerlijke bestaan en volop mee wilde doen aan de trends van die tijd. De Jong speelde de hoofdrol. Haar echtgenoot Eric Herfst speelde in de serie eveneens haar tv-echtgenoot Thomas Vink. Daarnaast behoorde Sylvia de Leur als de conservatieve schoonzus Martha Vink tot de vaste rolbezetting. Zij hadden al een aantal jaren met elkaar gewerkt in Lurelei, waarvan Vleugel ook de voornaamste tekstleverancier was geweest. In de serie waren er gastrollen van o.a. Adèle Bloemendaal, Rudi Falkenhagen, Conny Stuart en Gerard Cox. In iedere aflevering zaten in het verhaal een paar liedjes verweven (gezongen door De Jong), die in een apart showdecortje werden opgevoerd met medewerking van een dans/balletgroep. De muziek van alle liedjes werd gecomponeerd door Joop Stokkermans.

In eerste instantie werden er vijf afleveringen gemaakt, die vierwekelijks werden uitgezonden. De serie werd goed bekeken, hoewel er ook regelmatig brieven en commentaren in de krant stonden van kijkers en recensenten die sommige afleveringen niet konden waarderen. Er volgde nog een tweede seizoen van zeven afleveringen. De afleveringen handelden op komische en soms vileine wijze over allerlei maatschappelijke onderwerpen en trends uit die tijd, zoals absurdistisch theater, de Kabouterbeweging, het overal actie voor voeren en eindeloos discussiëren in de maatschappij, het roken van hasj, de populariteit van de minirok, de hang naar het paranormale en mystiek, de opkomst van relatiebemiddelingsbureaus en kritische televisierecensenten in de krant. De serie stopte na twaalf afleveringen omdat De Jong in dezelfde periode ook 's avonds op de planken stond in de musical Sweet Charity en het doen van zowel show als tv niet langer te combineren viel. Daarnaast zou ook aan de eerste theatershow van De Jong gewerkt gaan worden (De Jasperina Show uit 1971). Omdat de originele videobanden werden gewist voor hergebruik is er niets van de serie op band bewaard gebleven, met uitzondering van de leader. Een groot deel van de 36 liedjes is destijds op langspeelplaat verschenen en enkele ook als single. In de jaren 90 verschenen een paar (soms niet eerder uitgebrachte) nummers uit de serie op verzamel-cd's van De Jong.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Seizoen Titel Uitzenddatum NL Liedjes
1 1 Een man met soul 28 februari 1969 Welterusten groenteman - Charme - Ik heb geen soul
2 1 Het dilemma 28 maart 1969 Het Nederlandse filmklimaat - Geketend en gekooid - Happy end
3 1 Rijk van de Geest 25 april 1969 Zo zenuwachtig - Klaar voor de volgende vraag - God zegene u, mevrouw Vink
4 1 De lachkick 19 mei 1969 Hoe hoort het eigenlijk - Had een mens maar geen familie - Zij liep onschuldig in de val
5 1 Een dame uit Johannesburg 16 juni 1969 Juffrouw Milly van de retirade - De dood van mijn schat - Quick quick slow
6 2 De leegstaande woning 15 november 1969 Aktie - Daar kan geen commune aan tippen - Wendt u tot Milly
7 2 De reis naar Amerika 13 december 1969 Neem een hopje - Suiker voor Castro - Het paranormale (met Conny Stuart)
8 2 Theater 2000 10 januari 1970 Mildred Vink, de multimiljonaire - Discussiëren - Theater
9 2 De zuster van Fien 7 februari 1970 Kijk, daar staat ze - Veertig graden koorts
10 2 Wie is F.Z.? 7 maart 1970 Ik denk genuanceerd - We hebben onze schaapjes op het droge
11 2 De oudjes 4 april 1970 Slof 't maar eens bij - Toen kwam de klap - Het ludieke werkkamp
12 2 De Hemelenborg 2 mei 1970 Hello Milly - Joebilaheihei - Hopfalderiere ik ga scheiden