Rybinsk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rybinsk
Stad in Rusland Vlag van Rusland
Historisch centrum gezien over de Wolga met de Transfiguratiekathedraal
Historisch centrum gezien over de Wolga met de Transfiguratiekathedraal
Wapen
Locatie in Rusland
Rybinsk (Rusland)
Rybinsk
Situering
Land Vlag van Rusland Rusland
Federaal district Noordwest
Deelgebied oblast Jaroslavl
Coördinaten 58° 3′ NB, 38° 51′ OL
Algemeen
Oppervlakte 101 km²
Inwoners
(2017)
190,400
(1,9 inw./km²)
Hoogte 100 m
Gebeurtenissen
Eerste referentie 1071
Stadstatus sinds 1777
Bestuur
Gemeentevorm Stedelijk district
Officiële website rybinsk.ru
Overig
Postcode(s) 152900-39
Netnummer(s) (+7) 4855
Tijdzone MSK (UTC+3)
OKATO-code 78 415
Locatie in oblast Jaroslavl
Rybinsk (oblast Jaroslavl)
Rybinsk
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Rybinsk (Russisch: Рыбинск) is de op een na grootste stad van de Russische oblast Jaroslavl en ligt aan de zuidoostpunt van het Stuwmeer van Rybinsk aan de Wolga. Rybinsk ligt ten noordwesten van Jaroslavl en is onderdeel van de Gouden Ring van Rusland. De stad telde 222.653 inwoners bij de volkstelling van 2002, in 2017 waren er ruim 190.000 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

Rybinsk is een van de oudste Slavische vestigingen aan de Wolga. De plaats werd door kroniekschrijvers in 1071 genoemd als Oest-Sjeksna, wat "de monding van de Sjeksna" betekent. In die tijd was de vestiging een regionaal centrum voor handwerk, metalen producten en handel.

In het midden van de 13e eeuw werd Oest-Sjeksna verwoest door de Mongoolse invasie van Rusland. In de daaropvolgende eeuwen wordt de plaats afwisselend Oest-Sjeksna of Rybansk genoemd. Vanaf 1504 werd het in documenten aangeduid als Rybnaja Sloboda ("vissersdorp"). Die naam wordt verklaard door het feit dat de plaats het Moskouse hof voorzag van kwalitatief hoogstaande steur en sterlet. In de 17e eeuw, toen het dorp door handel met West-Europa rijk was geworden, was men in staat diverse stenen kerken te laten bouwen, waarvan er een nog bestaat.

Gouden eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In de 18e eeuw zette de sloboda de welvaart op basis van de Wolga-handel voort. Catharina de Grote verleende stadsrechten en hernoemde de stad tot Rybinsk. Grote vrachtboten konden er hun lading overzetten op kleine, geschikt voor het kanalenstelsel van Mariinsk, dat het Russische achterland verbindt met de Oostzee. De plaatselijke haven werd bekend als de "hoofdstad van de Wolgaslepers".

Het opvallendste gebouw van de stad, de neoklassieke Transfiguratie-kathedraal, werd tussen 1838 en 1851 aan de oever van de rivier gebouwd. Het ontwerp was van de deken van de Keizerlijke kunstacademie, Abraham Melnikov, die het had gemaakt voor de Izaäkkathedraal in Sint-Petersburg. Nadat zijn ontwerp daarvoor niet was verkozen, verkocht hij het aan de autoriteiten van Rybinsk. Als belangrijke handelsstad aan de boven-Wolga trok Rybinsk vroeger veel mensen van elders aan. Als gevolg daarvan werden ook een Lutherse en een Rooms-Katholieke kerk gebouwd. Ook bevindt er zich een Nobel Familiemuseum, dat de bezigheden van die prominente Zweedse familie tijdens het Russische keizerrijk weergeeft.

In Rybinsk staat een 18e-eeuws landhuis van de Michalkovs, waarvan Sergej Michalkov, Nikita Michalkov, en Andrej Kontsjalovski afstammelingen zijn. De 20e-eeuwse Amerikaanse invloedrijke filmbazen Nicholas Schenck en Joseph Schenck werden in de stad geboren.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De bedrijven in Rybinsk met grotere bekendheid zijn de producent van vliegtuigmotoren NPO Saturn (met twee vestigingen); een producent van gasturbines, een producent van elektronica en van kabels voor elektriciteit. Er is machinebouw, o.a. voertuigen voor wegenbouw en -onderhoud. Er zijn drie scheepswerven en een hydro-elektrische centrale. Op het gebied van de lichte industrie is er graanoverslag en voedingsmiddelenindustrie, productie van lederwaren en meubels. De stad beschikt over het Staroselije vliegveld, vanwaar geen regelmatige vluchten plaatsvinden. Op 95 km afstand ligt het vliegveld Toenosjna van Jaroslavl. Vanuit het monumentale treinstation is er een spoorverbinding naar Jaroslavl. Vanuit dat knooppunt is er verbinding met Moskou, met Archangelsk, en via Bologoje naar Sint-Petersburg.

Cultuur en toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

De stad heeft een behoorlijk aantal bezienswaardigheden en meerdere hotels. In de zomer wordt onder andere een retro-festival op het gebied van binnenvaartschepen gehouden. Onder de teams die zich hiervoor inschrijven zijn ook buitenlandse.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Rybinsk heeft een landklimaat zonder droog seizoen, code Dfb volgens Köppen. Het temperatuurverschil tussen winter en zomer is vrij groot maar de winters zijn niet zo extreem als verder naar het oosten. De gemiddelde minimum- en maximumtemperatuur bedraagt in januari resp. −11,8 °C en −5,7 °C; en in juli 14,5 °C en 23,5 °C. De jaarlijkse neerslaghoeveelheid bedraagt omstreeks 650 mm.

Geboren in Rybinsk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rybinsk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.