Saarein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Café Saarein aan de Elandsstraat 119 in Amsterdam (foto uit 2019)

Café Saarein is het oudste nog bestaande vrouwencafé van Amsterdam, dat sinds 1978 in de Elandsstraat 119 in de Jordaan gevestigd is.

In 1978 nam een collectief van tien vrouwen, waaronder Marjan Sax, het café over van Saar en Rein. Saarein was toen alleen toegankelijk voor vrouwen, en zeker in de beginjaren was het groepje vrouwen dat in Saarein kwam heel hecht. Na een aantal jaar werd het collectief van tien vrouwen dat Saarein begonnen was uitgebreid, en daarmee trok Saarein ook een steeds breder publiek.

In oktober 1999 werd het oude Saarein gesloten. Het café werd overgenomen door een nieuwe eigenaar, en werd uitgebreid verbouwd. Sindsdien is café Saarein voor iedereen geopend, maar de sfeer van "vrouwencafé" is altijd blijven bestaan.

Op 3 november 2018 werd het 40-jarig bestaan van Saarein gevierd, waarbij Dia Roozemond, sinds 1999 uitbater van het café, de Andreaspenning van de gemeente Amsterdam kreeg uitgereikt voor haar inzet voor de lhbti-emancipatie.[1]

Na de sluiting van Vivelavie aan de Amstelstraat in juni 2017, was Saarein een tijd lang het enig overgebleven vrouwencafé van Amsterdam, tot in 2019 aan de Albert Cuypstraat de nieuwe lesbische bar Buka haar deuren opende.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]