Sable-eiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ArjanH (overleg | bijdragen) op 27 sep 2016 om 11:16. (Repareer link naar doorverwijspagina met Zeusmodus, IjstijdWeichselien)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sable-eiland
Eiland van Vlag van Canada Canada
Sable-eiland (Canada)
Sable-eiland
Locatie
Land Vlag van Canada Canada
Provincie Nova Scotia
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 43° 57′ NB, 59° 55′ WL
Algemeen
Inwoners
(2008)
5
Lengte 42 km
Breedte 2 km
Foto's
Sable-eiland vanuit de ruimte, april 1994
Sable-eiland vanuit de ruimte, april 1994
Portaal  Portaalicoon   Canada

Sable-eiland is een Canadees eiland. Het ligt in de Atlantische Oceaan op 180 kilometer ten zuidoosten van Nova Scotia. In 2001 telde het eiland 15 bewoners, waarvan er in 2008 5 mensen permanent wonen. De naam komt van het Franse woord sable dat zand betekent.

Geografie

Het eiland is een boogvormige zandrichel, 42 kilometer lang en circa twee kilometer breed, met een oppervlakte van circa 34 km². Het zand is waarschijnlijk een restant van een eindmorene uit de laatste ijstijd. Het oppervlak is begroeid met gras en andere laagblijvende vegetatie. Sable-eiland is omgeven door zandbanken en ondiepten. Het wordt wel 'het kerkhof van de Atlantische Oceaan' genoemd, wegens de vele schipbreuken die hier hebben plaatsgevonden.

Geschiedenis

Sable-eiland is waarschijnlijk ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger João Álvares Fagundes die in 1520–1521 het gebied verkende. In de 16e eeuw probeerden de Fransen gedurende korte tijd het eiland te koloniseren. In 1801 vestigde de overheid van Nova Scotia een reddingstation op het eiland en in 1872 werden er twee vuurtorens gebouwd, één op elk uiteinde.[1] Aan het begin van de 20e eeuw vestigde de Marconi Company een radiostation op het eiland, en de Canadese overheid stichtte er een weerstation.

Zie de categorie Sable Island van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.