Saint-Augustin (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint-Augustin
Pakut-shipu
De monding van de Saint-Augustin met zicht op de gelijknamige nederzetting
Lengte 238 km
Hoogte (bron) 505 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 2,1 m/km
Debiet 292 m³/s
Stroomgebied 9892 km²
Bron Labrador
52° 31′ NB, 59° 31′ WL
Monding Saint Lawrencebaai
51° 13′ NB, 58° 38′ WL
Zijrivieren Michaels, Matse, Saint-Augustin Nord-Ouest
Plaatsen Pakuashipi, Saint-Augustin
Stroomt door Labrador en Quebec
(Vlag van Canada Canada)
Saint-Augustin (rivier) (Quebec (provincie))
Saint-Augustin (rivier)
Saint-Augustin (rivier)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Saint-Augustin of Pakut-shipu is een ongeveer 238 km lange rivier op het schiereiland Labrador in het oosten van Canada. De rivier ontspringt in de provincie Newfoundland en Labrador en mondt uit in de Saint Lawrencebaai in de provincie Quebec.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

In het Franstalige Quebec staat de rivier officieel bekend als de Rivière Saint-Augustin. In het Engelstalige Newfoundland en Labrador stond de rivier bekend als de Saint-Augustin River totdat de naam in 2010 officieel veranderd werd naar Pakut-shipu, de benaming in het Innu.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De bron van de rivier ligt zo'n 505 m boven zeeniveau en bevindt zich in het zuiden van de regio Labrador, op zo'n 95 km ten zuidoosten van Happy Valley-Goose Bay. Na zo'n 5 km stroomt de Saint-Augustin er onderdoor de Trans-Labrador Highway.

De Saint-Augustin stroomt over zijn hele lengte afwisselend in zuidelijke en zuidoostelijke richting door de afgelegen boreale wouden van Labrador en Quebec. Ruwweg halfweg zijn totale loop bereikt hij de grens tussen Quebec en Newfoundland en Labrador, al beschouwt de provincie Quebec het volledige stroomgebied van de rivier echter als betwist gebied.

Na in totaal ongeveer 238 km mondt de rivier uit in de Saint Lawrencebaai. Aan de monding bevinden zich twee nederzettingen die tevens de enige plaatsen langs de rivier zijn. Op de westelijke oever ligt de door Innu bewoonde nederzetting Pakuashipi en op de oostoever ligt het dorp Saint-Augustin.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]