Saku (gemeente in Estland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saku
Gemeente in Estland Vlag van gemeente
Vlag van de gemeente Saku
Situering
Provincie Harjumaa
Coördinaten 59° 18′ NB, 24° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 169,95 vierkante kilometer[1]
Inwoners
(1 januari 2023)
11.510[2]
(68 inw./km²)
Overig
Website www.sakuvald.ee
Foto's
Het dorp Metsanurme
Het dorp Metsanurme
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Saku (Estisch: Saku vald) is een gemeente in de Estlandse provincie Harjumaa. De gemeente, die ten zuiden van de hoofdstad Tallinn ligt, telde 11.510 inwoners op 1 januari 2023[2] en heeft een oppervlakte van 169,95 vierkante kilometer.[1]

De landgemeente telt 19 dorpen (Jälgimäe, Juuliku, Kajamaa, Kasemetsa, Kirdalu, Kurtna, Lokuti, Männiku, Metsanurme, Rahula, Roobuka, Saue, Saustinõmme, Sookaera-Metsanurga, Tagadi, Tammemäe, Tänassilma, Tõdva en Üksnurme) en twee wat grotere nederzettingen met de status van alevik (vlek): Saku, de hoofdplaats, en Kiisa. Het dorp Tammejärve is in 2019 bij een grondruil met de buurgemeente Kiili van de landkaart verdwenen.

Saku is bekend door zijn brouwerij, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1820 en die tot de Carlsberg-groep behoort. Het is de oudste en grootste brouwerij van Estland en met afstand de voornaamste werkgever van de gemeente. Het wapen van Saku laat dan ook een bierkroes zien. Het bier heet ook Saku.

De spoorlijn Tallinn - Viljandi loopt door de gemeente. Männiku, Saku, Kasemetsa, Kiisa en Roobuka hebben een station aan de lijn.

De gemeente met omliggende gemeenten

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Landgemeente Saku van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.