Sal Mosca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sal Mosca (piano) in De Meervaart in 1983

Salvator Joseph Mosca (Mount Vernon (New York), 27 april 1927 - White Plains (New York), 28 juli 2007) was een Amerikaanse jazzpianist. Hij was een leerling van Lenny Tristano. Hij speelde cooljazz en post-bop. Hij speelde samen met onder andere Lee Konitz vanaf 1949 en Warne Marsh. Hij is vooral ook werkzaam gewest als leraar.

Biografie[bewerken]

Mosca wilde vanaf zijn tiende pianist worden. Hij vertelde altijd van zichzelf dat hij weinig talent had maar veel studeerde. Zijn eerste pianolessen kreeg hij van Wilbur 'Duke' Jessup. Deze stopte met lesgeven omdat hij een 'echte' baan moest nemen wegens geldproblemen. Sal leerde hierdoor dat om onafhankelijk te blijven hij voorzichtig met geld moest kunnen omgaan. Zijn tweede leraar was Hal Scofield. Op vijftienjarige leeftijd had hij zijn eigen leerlingen. In 1944 nam hij deel aan de Tweede Wereldoorlog en speelde in een legerband. In 1946 trouwde hij Stella DiGregorio, met wie hij drie kinderen kreeg en van wie hij in 1965 scheidde.

Na de Tweede Wereldoorlog bezocht hij de New York College of Music, waar hij een klassieke opleiding kreeg onder andere van Fritz Kurtweil. Hij leerde componeren van de methode van Schillinger. Na het college nam hij 8 jaar les van de blinde pianist Lennie Tristano.

In de jaren 1950 speelde hij samen met Lee Konitz en Warne Marsh. Grote platen contracten onder andere van Orrin Keepnews wees hij af om niet verstrikt te raken in de commercie.

Hij heeft ook samengespeeld met Miles Davis, Max Roach, Billie Holiday, Sarah Vaughan, Stan Getz, Bill Baur en Skip Scott. Zijn solo-optredens waren altijd improvisaties.

Hij had veel leerlingen niet alleen voor piano spelen maar ook voor het leren van improviseren en muziektheorie in het algemeen.

Discografie[bewerken]

Een incomplete lijst van platen / cd's die hij heeft gemaakt

  • 1951 Ezz-thetic (met Lee Konitz, Miles Davis, Stan Getz en Bill Bauer)
  • 1956 Lee Konitz Quartet
  • 1977 How Deep, How High
  • 1979 Sal Mosca for you
  • 1990 Sal Mosca a Concert
  • 1992 Trickle Sal Mosca Live in Antwerp
  • 2005 Sal Mosca Trio, Thing-ah-majig (met Messina en Chattin).

Sal Mosca in Nederland[bewerken]

Citaten[bewerken]

Muziek heb ik nooit gezien als iets waar je geld mee kunt verdienen. Ik voel me de bescheiden beoefenaar van een grote kunst. Dat is altijd genoeg voor me geweest uitspraak gedaan in een interview met NRC Handelsblad na het optreden in 1981<>NRC Handelsblad 16-11-1992<>

Referenties[bewerken]

  1. NRC Handelsblad 16-11-1992
  2. NRC Handelsblad 31-7-2007

Externe links[bewerken]