Sandelhoutfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sandelhoutfamilie
Weidebergvlas (Thesium pyrenaicum)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Santalales
familie
Santalaceae
R.Br. (1810)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sandelhoutfamilie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De sandelhoutfamilie (Santalaceae) is een familie van tweezaadlobbige planten. Een familie onder deze naam wordt algemeen geaccepteerd door systemen voor plantentaxonomie. Wel wil de omschrijving nogal verschillen.

De omschrijving zoals gehanteerd door het APG II-systeem (2003), en dus ook de 23e druk van de Heukels, is erg ruim. De familie omvat dan de planten die elders de vogellijmfamilie (Viscaceae) vormen. Wel kunnen, eventueel, sommige geslachten die traditioneel geplaatst zijn in deze familie verplaatst worden naar de familie Opiliaceae.

Het gaat om een middelgrote familie met honderden soorten. Deze familie komt wereldwijd voor, speciaal in de tropen. In Nederland komen de geslachten Thesium (geslacht Bergvlas) en Viscum voor. De volgende soorten worden op Wikipedia behandeld:

De sandelboom (Santalum album) levert sandelhout en sandelolie, een etherische olie die in de parfumerie en in de geneeskunde wordt gebruikt.

Tot de familie behoren halfparasitaire soorten.

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Acanthosyris, Amphorogyne, Anthobolus, Arceuthobium, Arjona, Buckleya, Cervantesia, Choretrum, Cladomyza, Colpoon, Comandra, Daenikera, Dendromyza, Dendrophthora, Dendrotrophe, Dufrenoya, Elaphanthera, Exocarpos, Geocaulon, Ginalloa, Iodina, Korthalsella, Kunkeliella, Leptomeria, Mida, Myoschilos, Nanodea, Nestronia, Notothixos, Okoubaka, Omphacomeria, Osyridicarpos, Osyris, Phacellaria, Phoradendron, Pyrularia, Quinchamalium, Rhoiacarpos, Santalum, Scleropyrum, Spirogardnera, Thesidium, Thesium, Viscum

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Santalaceae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.