Sander Schelberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sander Schelberg
Schelberg als burgemeester van Hengelo
Algemene informatie
Volledige naam Sander Willem Johan Gerard Schelberg
Geboren 8 januari 1965
Geboorteplaats De Engel
Functie burgemeester van Hengelo
Sinds 1 oktober 2012
Partij VVD
Religie rooms-katholiek
Titulatuur drs.
Alma mater Hogeschool Enschede, Rijksuniversiteit Leiden
Politieke functies
1995-1999 lid Provinciale Staten van Zuid-Holland
1997-2002 lid gemeenteraad van Den Haag
2002-2006 burgemeester van Schermer
2006-2012 burgemeester van Teylingen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Sander Willem Johan Gerard Schelberg (De Engel, 8 januari 1965) is een Nederlandse bestuurder en politicus van de VVD. Sinds 1 oktober 2012 is hij burgemeester van de gemeente Hengelo.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader, W.L.G. Schelberg, was directeur van de Katholieke Jeugdbeweging van het bisdom Rotterdam en naast voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Katholieke Volkspartij (KVP) ook gemeenteraadslid in Lisse. In 1969 verhuisde het gezin naar Het Stift toen zijn vader burgemeester van Weerselo was geworden wat deze tot 1995 zou blijven. Sander Schelberg groeide op in Twente en studeerde bestuurskunde; van 1984 tot 1990 aan de hogeschool in Enschede en daarna aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn afstuderen in 1992 had hij verschillende functies bij het Directoraat-generaal Openbaar Bestuur en Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1998 stapte hij over naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waar hij als beleidsadviseur werkte.

In navolging van zijn vader was hij daarnaast ook politiek actief, al was dat niet voor de KVP/CDA maar voor de VVD. Zo werd hij in 1992 fractieassistent van de VVD-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en was hij van 1995 tot 1999 ook zelf lid van die Provinciale Staten. Daarnaast was Schelberg vanaf 1997 ook lid van de gemeenteraad van Den Haag. In juli 2002 was hij met zijn benoeming tot burgemeester van Schermer destijds de jongste burgemeester van Nederland. Vier jaar later, eind augustus 2006 werd hij burgemeester van de gemeente Teylingen wat grenst aan de gemeente Lisse waar hij geboren is. De gemeente Teylingen was op 1 januari van dat jaar ontstaan bij de fusie van de gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond. In de periode tussen die fusie en de benoeming van Schelberg was zijn partijgenoot Jeroen Staatsen daar waarnemend burgemeester.

Op 5 juli 2012 droeg de gemeenteraad van de Overijsselse gemeente Hengelo Schelberg voor als de nieuwe burgemeester, welke benoeming op 1 oktober van dat jaar inging. Schelberg was sinds 2003 voorzitter van de Landelijke Organisatie van Politie Vrijwilligers (LOPV). In december 2013 heeft hij het voorzitterschap van de LOPV neergelegd en is toen door de vereniging benoemd tot erelid.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Schelberg is gehuwd, heeft twee zoons en twee dochters en is rooms-katholiek.

Zie de categorie Sander Schelberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
D. Bijl (wnd)
Burgemeester van Schermer
2002 - 2006
Opvolger:
H.R. Oosterop-van Leussen (wnd)
Voorganger:
J.M. Staatsen (wnd)
Burgemeester van Teylingen
2006 - 2012
Opvolger:
M.J.P. van Kampen-Nouwen (wnd)
Voorganger:
F.A.M. Kerckhaert
Burgemeester van Hengelo
2012 - heden
Opvolger:
-