Sant'Agata dei Goti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de titeldiakonie. Zie Sant'Agata de' Goti voor de Italiaanse gemeente.
Sant'Agata dei Goti
Ingang van de Sant'Agata dei Goti
Ingang van de Sant'Agata dei Goti
Plaats Rome
Gebouwd in ca. 460
Restauratie(s) 9e, 16e en 17e eeuw
Begraafplaats Janus Lascaris
Gewijd aan Agatha van Sicilië
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Sant'Agata dei Goti een rooms-katholiek kerkgebouw in Rome gewijd aan de heilige martelares Agatha van Sicilië en als Titulus S. Agathae in Urbe een titeldiakonie voor een kardinaal-diaken.

Geschiedenis[bewerken]

De kerk werd gebouwd in opdracht van Ricimer voor de Goten rond 460. De Goten waren arianen en sinds het arianisme onderdrukt werd in Rome werd het gebouw overgenomen door de katholieke Kerk in 592 of 593 en gewijd door paus Gregorius de Grote. De kerk werd gerestaureerd in de 16de en 17de eeuw. Het is de enige (oorspronkelijk) ariaanse kerk die bewaard is gebleven in Rome.

Er werd ook een restauratie uitgevoerd in de 9de eeuw en er werd een benedictijnenklooster naast gesticht.

De apse van de kerk stortte in in 1589 en werd gedeeltelijk herbouwd in 1633, zonder grote nieuwe veranderingen in het gebouw zelf behalve de nieuwe apse. Het plein buiten de kerk werd gemaakt rond dezelfde tijd. De dienst in de kerk wordt sinds 1926 opgedragen door de stigmatinen. Hun generalaat is eraan verbonden.

Kerkgebouw[bewerken]

Exterieur[bewerken]

De voorgevel van de kerk werd herbouwd door Francesco Ferrari in 1729. Het reliëf boven de deur toont de heilige Agatha met haar afgesneden borsten op een schaal; haar folteraars sneden haar borsten af toen ze weigerende haar geloof in Christus af te zweren.

De ingang aan de Via Mazzarino is gelegen aan een 17e-eeuws plein. Tussen 1836 en 1926 kwam de kerk toe aan het Ierse College. Kardinaal Paul Cullen, een voormalige rector van het Ierse College, liet de kerk The Holy Cross College in Clonliffe te Dublin bouwden op basis van de plannen van San'Agata. De Romaanse campanile werd in de 12e eeuw gebouwd.

Interieur[bewerken]

Alhoewel de herdecoratie in de barokstijl gebeurde en wat 19e-eeuwse aanvullingen heeft, is het nog steeds mogelijk om sporen van het 5e-eeuwse plan te zien, wat een basiliek met drie beuken was. De granieten kolommen die de beuken van elkaar scheiden zijn ouder dan de kerk zelf.

Titeldiakonie[bewerken]

De Sant'Agata dei Goti werd een titeldiakonie gedurende het pontificaat van paus Leo III onder de naam Sant'Agate in Diaconia, ook wel del Caval di Marmo of in Equo Marmoreo naar het het marmeren ruitersbeeld op het plein voor de kerk dat de Romeinse dictator Julius Caesar voorsteld.

Wanneer de kerk in slechte staat was in de eerste helft van de 16e eeuw werd de titeldiakonie verplaatst naar Sant'Agata alla Suburra. Deze naam werd gedurende het ponificaat van paus Pius XI opnieuw opnieuw veranderd in San'Agata dei Goti.

De huidige kardinaal-diaken van de Titulus S. Agathae in Urbe is Raymond Leo Burke.

Lijst van kardinaal-diakens[bewerken]