Santo Domingo (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Santo Domingo
Provincie in de Dominicaanse Republiek Vlag van Dominicaanse Republiek
Kaart die Santo Domingo toont in de Dominicaanse Republiek
Algemeen
Oppervlakte 1296 km²
Inwoners (2000) 3.365.033 (2596,5 /km²)
Hoofdstad Santo Domingo de Guzman
ISO 3166-2 DO-32
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Santo Domingo is een provincie van de Dominicaanse Republiek. Op 16 oktober 2001 werd het van het Distrito Nacional afgesplitst, daarom vind je het in oude statistieken of kaarten niet terug.

Grenzen[bewerken]

In het noorden grenst het aan de provincie Monte Plata, in het oosten van de provincie San Pedro de Macoris, in het zuiden aan de Caribische Zee en in het westen door de provincie San Cristobal.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Munisipios van Provincie Santo Domingo

Sinds 2006 is de provincie verdeeld in de volgende gemeenten (municipios) en gemeentelijke districten (distrito municipal - D. M.):

Bergen[bewerken]

In het noorden van de provincie ligt de Sierra Prieta, een deel van de Sierra de Yamasa.

Hydrologie[bewerken]

De belangrijkste rivier van de provincie is de Ozama, met zijn belangrijkste zijrivieren en Yabacao La Isabela. De rivier Haina vormt de grens met de provincie San Cristobal, terwijl Brujuelas de grens vormt met de provincie San Pedro de Macoris.

Economie[bewerken]

Het is de provincie met het grootste aantal industriële gebieden en commerciële activiteit. De haven van Haina (gedeeld met de provincie San Cristobal) is de grootste van het land.

In de landbouw zijn de belangrijkste producten fruit (citrus) en runderen voor melk en vlees. De productie van pluimvee is ook belangrijk.

Toerisme[bewerken]

Het toerisme is een belangrijk onderdeel van de economie. De meeste toeristen bezoeken het oosten (Punta Cana), verder is Boca Chica in deze provincie een van de belangrijkste toeristische centra van het land.