Sarah Ferguson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sarah Ferguson

Sarah Margaret Ferguson (Londen, 15 oktober 1959) is de tweede dochter van Ronald Ivor Ferguson en Susan Mary Wright. Ze is vooral bekend als ex-vrouw[1] van de Britse prins Andrew.

Voorouders[bewerken]

Sarah is een verre afstammeling van het huis Stuart. Van vaders kant stamt zij o.a. af van Karel II van Engeland, en ook Maria Boleyn behoort tot haar (verre) familie.

Jeugd[bewerken]

Als kind hield Sarah erg van paardrijden en daar won ze veel prijzen mee. In 1972 scheidden haar ouders, Sarah was toen dertien. Haar moeder hertrouwde met een Argentijn, Hector Barrantes, waarna Sarahs moeder met haar nieuwe echtgenoot naar Zuid-Amerika verhuisde.

Nadat Sarah op haar achttiende haar diploma haalde op het Queen's Secretarial College, ging ze bij een pr-bedrijf werken. In 1985 werd ze uitgenodigd op Windsor Castle voor een privéfeestje om Royal Ascot te vieren. Op dit feest ontmoette ze prins Andrew. Ze kenden elkaar al vanaf hun kindertijd, en op het feest sloeg de vonk over tussen de twee.

Hertogin van York[bewerken]

Sarah Ferguson

Op 19 maart 1986 wordt de verloving bekendgemaakt en op 23 juli 1986 trouwt het stel in Westminster Abbey, Londen. De ceremonie wordt op televisie uitgezonden en miljoenen mensen volgen de plechtigheden. Sarah krijgt de titel Hertogin van York. Andrew en Sarah hebben twee kinderen, Beatrice (geboren in 1988) en Eugenie (geboren in 1990).

In het begin is de vrolijke Sarah geliefd bij de pers, ze wordt regelmatig gezien met haar schoonzus Diana. Maar al snel laten critici haar niet meer met rust, en met een man bij de marine die ze zelden ziet, is het leven niet makkelijk voor Sarah.

Scheiding[bewerken]

Ze zoekt haar rust in het schrijven van kinderboeken[2] over Budgie The Helicopter. Maar ondanks haar succes heeft ze inmiddels hoge schulden opgebouwd door haar luxueuze levensstijl. In 1992 gaan Sarah en Andrew uit elkaar.[3] Vijf maanden daarvoor zijn er foto's gepubliceerd, waarop Sarah te zien is terwijl ze intieme momenten doorbrengt met financieel adviseur John Bryan. In 1996 scheidden Andrew en Sarah definitief, maar ze blijven als goede vrienden in hetzelfde huis wonen.

In 2005 is ze woordvoerster van de US Weight Watchers, en het gezicht van een campagne voor een financieel bedrijf. Ook heeft ze CNN's Larry King vervangen toen hij met vakantie was.