Sauerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sauerland
Sauerland
Hoogste punt 843,2 m: de Langenberg
Locatie Noordrijn-Westfalen
Type middelgebergte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.

De naam Sauerland verscheen voor het eerst in 1266 in schrift als 'Suderland'.[1] Het wegvallen van de 'd' gebeurde vanaf 1400. Om deze reden is de betekenis: Sauerland = zuidelijk land, het meest overtuigend.

In vergelijking met het gebied langs de Rijn meer naar het westen en het Ruhrgebied is het minder dichtbevolkt. Door de natuur tussen de bergen en heuvels, gelegen in de nabijheid van Nederland vormt het een reisbestemming voor veel Nederlanders.

De hoogte varieert van ongeveer 200 m in het dal van de Ruhr tot ruim 840 m in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. Daar ligt de Kahler Asten, 841,9 m. De Langenberg is met 843,2 m de hoogste berg van het Sauerland en ligt op de grens van Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het Sauerland ligt in het stroomgebied van de Rijn en de Wezer. In Sauerland ontspringen verschillende rivieren. Een aanzienlijk deel van deze rivieren wordt onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, regulatie van het waterpeil, recreatie en soms energievoorziening. Een aantal van de stuwdammen is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Balver Höhle
Sorpesee

Aan het Sauerland grenzende gebieden, waarbij de grenzen niet precies zijn bepaald, zijn het Bergisches Land in het westen, het Ruhrgebied in het noordwesten, het dal van de Lippe in het noorden en Waldeck in het oosten. Het Rothaargebergte vormt het zuidelijk deel van het Sauerland, waar dat het hoogst is.

Bestuurlijk ligt het in het gebied van het Hochsauerlandkreis, Kreis Soest, Kreis Olpe en het Märkischer Kreis in Noordrijn-Westfalen en Landkreis Waldeck-Frankenberg in Hessen.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Sauerland biedt diverse mogelijkheden voor toerisme:

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Sauerland op Wikimedia Commons.