Scanner (radio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Handscanner, Uniden Bearcat

Een scannerradio is een radio waarop de gesprekken van politie, brandweer en meer instanties tebeluisteren zijn. Tegenwoordig is de communicatie van de brandweer, politie en ambulance niet meer te ontvangen op de scanner; deze hulpdiensten zijn overgestapt op een nieuw, digitaal communicatiesysteem genaamd C2000. Men kan nog wel naar andere instanties en bedrijven luisteren, zoals bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven, maar ook kan men de commerciële luchtvaart beluisteren. Het is in Nederland legaal naar de zenders via een scanner (en andere radio-ontvangers) te luisteren. In België is het tegen de wet; er zijn echter duizenden mensen die zich in België hiermee bezighouden. De Belgische politie, brandweer en ambulance zijn langzamerhand aan het overschakelen naar het digitale Astrid-communicatiesysteem, een alternatief voor C2000.

Een 'scannerradio' wordt vaak 'politiescanner' of een 'luchtvaartscanner' genoemd. Een van de bekendste merken is Uniden Bearcat. Er zijn echter nog vele andere merken, zoals Realistic, Commtell, Handic, ICOM en Yupiteru.

Voor P2000 zijn speciale ontvangers op de markt. P2000 werkt met tekstuele berichten, die ongeveer te vergelijken zijn met de pagers uit de jaren 90. Het P2000-systeem verschilt met de semafoons. Er zijn meer mogelijkheden en opties, zoals het versturen van een bericht naar meerdere ontvangers en het alarmeren van (zoals bij de brandweer van toepassing is) één of meerdere blusgroepen. Vele hulpdiensten maken tegenwoordig gebruik van P2000: de persvoorlichters van de politie, ambulancediensten (geen persoonlijke informatie), de brandweer, traumahelikopters en de KNRM.