Schijnbare beweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het ecliptische coördinatenstelsel is ten opzichte van het ecliptisch vlak. Dat vlak doorloopt de schijnbare jaarlijkse beweging (sjb) van de Zon, de ecliptica. De schijnbare dagelijkse beweging (sdb) loopt langs de hemelevenaar in het hemelvlak.

De schijnbare beweging is de beweging die een voorwerp lijkt te hebben vanuit het oogpunt van de waarnemer die beweegt. Meer in het bijzonder wordt deze term gebruikt bij waarnemingen van hemellichamen vanaf de Aarde. Hierbij zijn een aantal bewegingen te onderscheiden:

  • de schijnbare dagelijkse beweging (sdb) van de Zon (de zogenaamde zonneboog) wordt veroorzaakt door de aardrotatie. De hemellichamen beschrijven daardoor een baan die tegengesteld is aan de aardrotatie. De sterrendag duurt 23 uur, 56 minuten en 4,09 seconden, waarmee de rotatiesnelheid 15,0411° per uur is;
  • de schijnbare jaarlijkse beweging (sjb) van de Zon, de ecliptica, wordt veroorzaakt doordat de Aarde binnen het ecliptisch vlak om de Zon draait met een periode van een jaar. Deze schijnbare beweging vindt plaats tussen de keerkringen (zie ook zonnewende).