Naar inhoud springen

Schneiders pitta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JMK (overleg | bijdragen) op 31 jan 2018 om 17:36. (afb)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Schneiders pitta
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Schneiders pitta
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Pittidae (Pitta's)
Geslacht:Hydrornis
Soort
Hydrornis schneideri
(Hartert, 1909)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schneiders pitta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Schneiders pitta (Hydrornis schneideri; ook wel Pitta schneideri ) is een vogelsoort uit de familie van pitta's (Pittidae).

Kenmerken

Schneiders pitta is 22 cm lang. Het mannetje heeft een helderblauwe rug en vleugeldekveren, stuit en staart. De vleugels zijn zwartbruin en de rest van het verenkleed is roestbruin. De vogel heeft een oogstreep die naar beneden tot de hals reikt. Het mannetje heeft een zwarte borstband die bij het vrouwtje ontbreekt. Zij heeft bruine vleugeldekveren en ze is ook bruin op de rug.

Leefwijze

Hoewel de dieren kunnen vliegen, geven leiden ze een verborgen bestaan op de grond. Hun voedsel vinden ze op bosbodem en bestaat uit ongewervelde dieren zoals insecten en slakken maar ook wel kleine hagedissen.

Verspreiding en leefgebied

Schneiders pitta komt voor in de Barisan-bergketen die van noord naar zuid over het eiland Sumatra loopt. De leefgebieden zijn de ongerepte, of selectief gekapte regenwouden op berghellingen op een hoogte tussen de 900 en 2400 m boven de zeespiegel.

Status

Er zijn nog maar 10 plaatsen waar het voorkomen van Schneiders pitta is aangetoond. Het leefgebied van deze pitta wordt bedreigd door houtkap en het omzetten van bos in landbouwgrond. Verder heeft de vogel te lijden van stroperij met vallen en wildstrikken die vaak niet eens voor de pitta, maar voor de vangst van andere dieren worden gebruikt. Daarom staat deze vogel als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]