Naar inhoud springen

SEAT Málaga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Seat Malaga)
SEAT Málaga
SEAT Málaga
SEAT Málaga
Modellen 4-deurs sedan
Andere namen SEAT Gredos (Griekenland)
Productiejaren 1985-1991
Productieaantal 231.852
Klasse middenklasse
Voorganger SEAT 131
Opvolger SEAT Córdoba
Verwant
Fabriek SEAT, Vlag van Spanje Spanje
Lay-out
motor voorin, voorwielaandrijving
Motor 4-cilinder 4-takt
benzine: 1,2-1,5 liter (46-74 kW)
diesel: 1,7 liter (40 kW)
Versnellingsbak 5 versnellingen, handgeschakeld
Afmetingen (L×B×H) 4,27 × 1,65 × 1,34 m
Wielbasis 2450 mm
Massa 965-975 kg
Portaal  Portaalicoon   Auto

De SEAT Málaga is een vierdeurs sedan, geproduceerd door de Spaanse autofabrikant SEAT van 1985 tot 1991, vernoemd naar de stad Málaga in Andalusië.

De Málaga is een gerestylede versie van de SEAT Ritmo die op zijn beurt een gerebadgede versie was van de Fiat Ritmo. In die zin leek Málaga het meest op de Fiat Regata, de Fiat-sedanversie van de Fiat Ritmo hatchback. De SEAT Málaga en de Fiat Regata werden echter apart ontwikkeld, aangezien de twee fabrikanten hun partnerschap al hadden beëindigd tegen de tijd dat hun twee sedanmodellen werden gelanceerd. In Nederland kwam the Seat versie van de Ritmo eerder op de markt dan de Ibiza en deze Malaga. De naam is de Spaanse stad, dito Ronda, Toledo, Alhambra et cetera.

Aanvankelijk werden 3 motoren aangeboden: een 1.2 liter carburateur benzinemotor met 1193 cc en 46 kW; een 1.5 liter carburateur benzinemotor met 1461 cc en 63 kW en een 1.7 dieselmotor met 1740 cc en 40 kW. De twee System Porsche benzinemotoren waren een doorontwikkeling van de VW-producten. Wellicht zat hier de pijn mbt Seat's problemen met Fiat. Fiat had, eerstens in de Uno -directe concurrent van de Ibiza- de FIRE engine toegepast, die hen veel geld had gekost in RnD. Deze zomaar aan Seat geven? Zoniet, tja, wat dan? Geen motor? dat kan natuurlijk niet. Efficiency problemen speelden eveneens in de Spaanse fabriek, Fiat was ontevreden over de relatie.

In 1987 werd de carburateurmotor van de SEAT Málaga 1.5 uitgerust met een injectie. De SEAT Málaga Injection leverde 74 kW (100 pk), de versie met katalysator 66 kW (90 pk). De topsnelheid was 174 km/u respectievelijk met katalysator 165 km/u. Bosch LU Jetronic multipoint werd toegepast, hetgeen voor deze klasse mooi was; de BMW 3 serie had op dat moment dezelfde inspuiting. Porsche zou hebben meegewerkt aan de doorontwikkeling van de motoren. Weinigen weten dat de versnellingsbak over nog een Porsche onderdeel beschikte; de synchromesh. Net als de Ritmo en Regata overigens.

In 1991 werd de Málaga in het SEAT-programma overbodig, de SEAT Toledo bood op alle fronten meer. Deze was gebaseerd op het vorige model VW Vento, ergo Golf-sedan. Voor het eerst bood Seat in zijn gamma een automaat aan. De prijs van de Málaga was zijn troef. Men had een volwassen sedan met veel kofferruimte, een gezinsauto, met een prima motor, voor weinig geld in een tijd dat prijzen omhoog gingen, in de branche. Als Ritmo-afgeleide konden sommige aspecten in 1991 als onmodern beschouwd worden, maar met name niet de motor. Zoals ook bekend van Lada's, werd het dashboard tov het Fiat equivalent eenvoudiger uitgevoerd. [1] De productie eindigde in mei 1991, lang nadat de Volkswagen-groep SEAT overnam, en werd vervangen door zijn opvolger, de SEAT Córdoba, die eind 1993 werd gelanceerd. De Málaga verkocht relatief goed in Spanje, de thuisbasis. Seat kwam tegelijk met Skoda onder de merkenparaplu van Volkswagen. Het is niet overdreven te stellen, dat met de Octavia obv de Golf en de Felicia-Fabia, VW dit merk veel goeds bracht, terwijl de Tsjechen op hun beurt een thuismarkt inbrachten binnen de deal. Ziet men de Dacia als taxi in Spanje, dan geldt dit voordeel niet voor het Spaanse merk. Thuismarkt. Thans in 2023, is een Mii equivalent niets meer dan een andere badge; een Ibiza slechts door autokenners te onderscheiden van een Fabia.

De Málaga werd in Griekenland op de markt gebracht als de SEAT Gredos, naar het Spaanse gebergte Sierra de Gredos, omdat het woord Málaga te veel leek op malakas, een Grieks scheldwoord.

Zie de categorie SEAT Malaga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.