Sebastian Kurz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sebastian Kurz
Kurz in 2017
Kurz in 2017
Geboren 27 augustus 1986
Wenen
Politieke partij Oostenrijkse Volkspartij
Bondskanselier van Oostenrijk
Huidige functie
Aangetreden 18 december 2017
President Alexander Van der Bellen
Voorganger Christian Kern
Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 16 december 2013
Einde termijn 18 december 2017
President Heinz Fischer
Alexander Van der Bellen
Premier Werner Faymann
Christian Kern
Voorganger Michael Spindelegger
Opvolger Karin Kneissl
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sebastian Kurz (Wenen, 27 augustus 1986) is een Oostenrijkse christendemocratische politicus namens de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP). Op 14 mei 2017 werd hij door de ÖVP gekozen als partijleider en op 18 december 2017 werd hij samen met zijn kabinet-Kurz beëdigd en werd hij bondskanselier van Oostenrijk. Daarvoor was hij vanaf 16 december 2013 minister van Buitenlandse Zaken en Integratie in de regering van de centrumlinkse bondskanselier Werner Faymann.

Jeugd en studie[bewerken]

Kurz werd geboren in Wenen en groeide op in de wijk Meidling, waar hij nog steeds woont. Vanaf 1992 tot 1996 volgt Kurz zijn basisonderwijs aan de volksschool in de Weense wijk Liesing, waarna hij toetreedt tot het Bundesgymnasium en Realgynasium in Wenen en slaagt in 2004 voor zijn toelatingsexamen voor de universiteit. Na de middelbare school vervulde Kurz zijn militaire dienstplicht. Vanaf 2005 studeerde Kurz rechten aan de Universiteit van Wenen, maar hij heeft deze studie niet afgemaakt vanwege zijn politieke ambities.

Politieke loopbaan[bewerken]

In 2009 werd hij gekozen als voorzitter van de JVP, de jongerenafdeling van de Oostenrijkse Volkspartij. Voor deze partij zat hij tussen 2010 en 2011 in de gemeenteraad van Wenen. In 2011 betrad Kurz de landelijke politiek. Hij was staatssecretaris voor Integratie tussen april 2011 en december 2013 en tussen december 2013 en december 2017 minister van Buitenlandse Zaken. Als minister van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigde Kurz tevens de portefeuille Integratie. Bij zijn aanstelling was Kurz de jongste minister sinds de oprichting van de Republiek Oostenrijk en de jongste minister van Buitenlandse Zaken in de Europese Unie.

Nadat Reinhold Mitterlehner op 10 mei 2017 zijn aftreden bekend gemaakt had, werd Kurz op 14 mei 2017 door de ÖVP gekozen als nieuwe partijleider van die partij. Hij stelde wel zeven voorwaarden voor het aanvaarden van deze functie en deze voorwaarden werden allemaal ingewilligd. Hij krijgt meer invloed op de samenstelling van de kieslijsten op nationaal en landelijk (d.w.z. van de verschillende bondslanden) niveau. Er moeten om en om afwisselend mannen en vrouwen op de lijst komen.

Kurz wil Reinhold Mitterlehner niet opvolgen als vice-kanselier en zei een voorkeur voor Wolfgang Brandstetter, de minister van Justitie, als vice-kanselier te hebben. Kurz wou niet de zoveelste doorstart van het kabinet-Faymann, maar hij vond het tijd voor vervroegde verkiezingen. De SPÖ is akkoord gegaan met de vervroegde verkiezingen. Deze vonden op 15 oktober 2017 plaats. De ÖVP was (volgens de voorlopige uitslagen) de winnaar met 31,7 procent van de stemmen, een winst van bijna 8 procentpunten ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013.

Op 20 oktober werd Kurz formeel door president Alexander Van der Bellen gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Vanwege de 'nieuwe politieke stijl' die Kurz tijdens de verkiezing beloofd had (als kritiek op de moeizame coalities van SPÖ en ÖVP) startte Kurz de coalitiebesprekingen met de rechts-populistische FPÖ. Op 18 december werd het nieuwe kabinet formeel beëdigd, met Kurz als bondskanselier. Met zijn leeftijd van 31 jaar is hij daarmee de jongste regeringsleider die Europa ooit gekend heeft.

Voorganger:
Christian Kern
Bondskanselier van Oostenrijk
Kabinet-Kurz
2017-heden