Seelze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Seelze
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Seelze
Seelze (Nedersaksen)
Seelze
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Regio Hannover
Coördinaten 52° 23′ NB, 9° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 54,08 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
34.260
(634 inw./km²)
Hoogte 50 m
Burgemeester Detlef Schallhorn (partijloos)
Overig
Postcode 30926
Netnummers 05137, 0511, 05031
Kenteken H
Gemeentenr. 03 2 41 015
Website www.seelze.de
Locatie van Seelze in Regio Hannover
Kaart van Seelze
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Seelze is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De plaats maakt als selbständige Gemeinde deel uit van de Region Hannover. Seelze telt 34.260 inwoners.[1]

Indeling van de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

In onderstaande lijst is de richting van de diverse Stadtteile ten opzichte van de plaats Seelze zelf vermeld. Tussen haakjes het aantal inwoners per 17 december 2019. Gegevens ontleend aan de website van de gemeente.

  • Almhorst (ZW; 757)
  • Dedensen (W; 2.203)
  • Döteberg (Z; 361)
  • Gümmer (W; nabij de A2-afrit; 2.031)
  • Harenberg (ZO; 1.819)
  • Kirchwehren (ZW; 525)
  • Lathwehren (ten W van Kirchwehren; 529)
  • Letter (O; 11.428)
  • Lohnde (tussen Gümmer en Seelze; 2.774)
  • Seelze incl. Seelze-Süd , een na 2001 geheel nieuw gebouwde woonwijk, (11.740); zetel van het gemeentebestuur
  • Velber (2.097)

Totaal aantal inwoners van de gemeente per 17 december 2019: 36.264.

Ligging, verkeer, vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Seelze ligt direct ten zuiden van de rivier de Leine en ten zuiden van Garbsen en ten westen van de stad Hannover. Andere buurgemeenten zijn Gehrden in het zuiden, Barsinghausen in het zuidwesten en Wunstorf in het westen.

Wegverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Door Seelze loopt o.a. de Bundesstraße 441, die tussen Wunstorf en Garbsen aansluit op de Autobahn A2 Bielefeld - Hannover. Noordoostelijk van Stadtteil Letter loopt de Bundesstraße 6.

Scheepvaart[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente wordt doorsneden door het Mittellandkanaal en door het hier aftakkende, 11 km lange, zijkanaal naar Hannover, dat de naam Stichkanal Hannover-Linden draagt en dat eindigt bij de grote havensluis van Linden[2] in het die naam dragende stadsdeel van Hannover. Aan deze kanalen liggen bij Seelze en Letter, gemeente Seelze, naast een jachthaven diverse kleine binnenhavens en aanlegplaatsen. Aan de noordoever van het kanaal beschikt de chemische fabriek van Honeywell over een eigen logistiek complex, bestaande uit een binnenhaven en een goederenspoorwegemplacement.

De rivier de Leine is alleen voor de pleziervaart en de waterhuishouding bruikbaar.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De Hannoveraanse busmaatschappij SVH verzorgt een omvangrijk net van stadsbussen in Hannover. Diverse van deze lijnen rijden ook door de gemeente Seelze.

Seelze heeft een station aan de spoorlijn van Bremen via Nienburg/Weser naar Hannover. Daarnaast is in de plaats een zeer groot rangeerterrein voor zowel goederen- als reizigerstreinen aanwezig. Daarnaast is het aangesloten op het S-Bahnnet van Hannover.

Lijnen van de S-Bahn:

Lijn Route Frequentie in minuten Opmerkingen
S1 Station MindenBückeburg– Haste –Wunstorf–Seelze–Hannover HauptbahnhofWeetzenBarsinghausen–Haste 60′ Met S2 halfuursdienst Wunstorf–Haste
S2 Station Nienburg/WeserNeustadt am Rübenberge–Wunstorf–Seelze–Hannover–Weetzen–Barsinghausen–Haste 60′ Met S1 halfuursdienst Wunstorf–Haste

Op zondagen alleen Nienburg–Hannover

S51 Hamelen–Springe–Hannover–Seelze 60′ HVZ-Sprinterlijn, stopt maar op enkele stations

ma-vr dagelijks 7 treinstellen

RE1 Hannover–(Seelze)–Wunstorf–Nienburg–Verden–Bremen–Oldenburg–Emden–Norddeich Mole 120' Stopt alleen als de Sprinterlijn niet rijdt
RE8 Hannover–(Seelze)–Wunstorf–Nienburg–Verden–Bremen–Osterholz-Scharmbeck–Bremerhaven-Lehe 120' Stopt op de meeste stations alleen als de Sprinterlijn niet rijdt

Vliegverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Op ca. 15 km ten noordoosten van Seelze, aan de andere kant van de stad Hannover, ligt de luchthaven Hannover.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijk voor de economie van Seelze is al sinds 1943 de chemische fabriek van Riedel-de Haën AG (RdH), tegenwoordig onderdeel van het Honeywell-concern (divisie: Specialty Materials and Technologies). Er worden o.a. oplosmiddelen, desinfecterende middelen, fluorverbindingen en producten ten behoeve van filtratie tijdens industriële processen gemaakt. De werkgelegenheid bij deze fabriek is de laatste decennia gedaald van bijna 2.000 tot minder dan 800 arbeidsplaatsen. Verder is de op- en overslag van goederen van aanzienlijk belang. In de stadsdelen Lohnde en Letter-Süd zijn bedrijfsterreinen voor midden- en kleinbedrijf.

De gemeente Seelze wordt verder vooral bevolkt door forensen, die in Hannover werken of studeren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een riddergeslacht von Seelze (de Selesse, von Zelessen e.d.) komt voor in bij het Staatsarchiv bewaard gebleven documenten uit de 13e en 14e eeuw. Blijkens deze stukken had deze familie in Seelze een havezate. Het geslacht stierf hoogstwaarschijnlijk uit in de 15e eeuw. In het wapen van deze familie kwam een haan voor. Om deze reden voert Seelze in het gemeentewapen ook een haan. Vanaf de Reformatie in de 16e eeuw en na de, ook voor deze gemeente met veel ellende gepaard gaande, Dertigjarige Oorlog (1618-1648) was de meerderheid van de christenen in de gemeente, tot op de huidige dag, evangelisch-luthers. Reeds in 1847 kreeg Seelze aansluiting op het spoorwegnet, toen de lijn van Hannover naar Nienburg/Weser geopend werd. Tot voor de Tweede Wereldoorlog waren de dorpen in de huidige gemeente klein en in het algemeen agrarisch van karakter. Rond 1915 werden de voor de binnenscheepvaart belangrijke kanalen in gebruik genomen.

In 1943 vestigde zich hier een belangrijke chemische fabriek (Eugen de Haën), die vanwege zware bombardementsschade de stad Berlijn had moeten verlaten.

Na 1945 waren er door de expansie van de industrie in Hannover, o.a. de nieuwe fabrieken van Volkswagen AG, en door de toevloed van Heimatvertriebene, veel nieuwe woningen nodig. Seelze behoort tot de op deze wijze gegroeide voorstadgemeentes van Hannover. De huidige gemeente kwam in 1974 door fusie van de hierboven genoemde stadsdelen tot stand. Voordien waren deze dorpen zelfstandige gemeenten. In 1977 kreeg Seelze van de regering van Nedersaksen het recht, zichzelf stad te noemen.

Bezienswaardigheden, monumenten, recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Hannover War Cemetery is gelegen in Harenberg op het grondgebied van Seelze.
  • Van enkele plaatsen in de gemeente is de oude dorpskern min of meer bewaard gebleven, met een oude kerk en met een aantal oude vakwerkhuizen, waarvan er één als dorpsmuseum (Heimatmuseum) is ingericht.
  • Landgoed Dunau in Lathwehren, met een in 1718 gebouwde havezate en een op merkwaardige wijze verbouwde windmolen, is schilderachtig gelegen. De gebouwen zijn bewoond en niet te bezichtigen.
  • Aan de Leine is een d.m.v. een dijk tegen overstromingen beschermd weidegebied ingericht als een groot recreatieterrein. Kunstenaars uit de regio hebben er ook een beeldenroute ingericht.
  • In de gemeente liggen enige kleine natuurgebieden, voornamelijk wetlands nabij de Leine.
  • De uit ca. 1914 daterende Lohnder brug over de Leine. Deze van gewapend beton gemaakte brug staat vanwege haar technische constructie, die niet vaak werd toegepast in Duitsland, onder monumentenzorg.

Partnergemeentes[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke personen in relatie tot de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Seelze van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.