Semira Adamu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Sémira Adamu (Kaduna State, Nigeria, 15 april 1978 - Brussel, 22 september 1998) was een Nigeriaanse asielzoekster die in België politiek asiel zocht. Naar eigen zeggen zou ze in Nigeria worden uitgehuwelijkt aan een oudere man die al drie keer getrouwd zou zijn geweest en één van zijn vrouwen zou hebben vermoord.

Het asielverzoek werd afgewezen en Adamu werd overgebracht naar het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. De vijf hierop volgende pogingen tot gedwongen repatriëring mislukten doordat de vrouw zich hevig verzette.

Op 22 september 1998 volgde op de luchthaven van Zaventem een ultieme poging de vluchtelinge uit te wijzen maar deze uitwijzingspoging had fatale gevolgen. De vrouw werd met plastic boeien aan boord van het vliegtuig gebracht door agenten in burger, maar begon zich te verzetten, te schreeuwen en te zingen toen de passagiers arriveerden. Toen de vrouw verzet bleef bieden, pasten twee rijkswachters de zogenaamde 'kussenmethode' toe. Deze methode, beschreven in een circulaire van de Minister van Binnenlandse Zaken, komt erop neer dat het gezicht van de weerspannige illegaal met een kussen wordt afgedekt om bijten te voorkomen. Terwijl Adamu met de borstkas over de rugsteun hing, werd een kussen op het gezicht gedrukt en gingen twee rijkswachters bovenop haar liggen aldus haar gezicht met brute kracht in het kussen drukkende. De vrouw raakte in coma, begon te ontlasten, en liet ook haar urine lopen. De andere begeleidende rijkswachters stopten met filmen (uitwijzingen werden destijds gefilmd) maar grepen niet in en de situatie liep totaal uit de hand l en een van de rijkswachters gooide nog een flesje parfum over de zetel van het slachtoffer heen. De vrouw kon niet meer gereanimeerd worden.

De zaak Adamu gaf aanleiding tot het ontslag van minister Louis Tobback uit de federale regering Dehaene II. Jaarlijks is er een herdenking van dit tragisch voorval rond 22 september. Het incident leidde tot het heroplaaien van het heftige debat rond migratie en het uitwijzen van asielzoekers, en tot het rapport van Etienne Vermeersch over de uitwijzingsmethodes.

Op 12 december 2003 werden vier rijkswachters in het gerechtelijk proces verantwoordelijk gesteld voor haar dood en veroordeeld tot symbolische straffen. De Belgische staat werd veroordeeld tot het betalen van een vergoeding aan de verwanten.

Externe links[bewerken]