Servisch Vrijwilligerskorps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Servisch Vrijwilligerskorps (Servisch: Српска добровољачка гарда, Srpska dobrovoljačka garda) was een paramilitaire organisatie die bestond uit vrijwilligers en actief was tijdens de oorlogen in Joegoslavië. Het korps stond beter bekend als Arkans tijgers (Servisch: Арканови Тигрови, Arkanovi Tigrovi), vernoemd naar zijn leider Željko Ražnatović die beter bekendstond als Arkan.

Het korps werd opgericht op 11 oktober 1990 door 20 vrijwilligers, voor een groot deel fans van de voetbalclub Rode Ster Belgrado. Gedurende de jaren kreeg het korps er veel vrijwilligers bij. Het is lastig, zo niet onmogelijk om het totale aantal vrijwilligers vast te stellen; sommige bronnen beweren dat het er meer dan 10.000 waren, andere houden het hooguit op een paar honderd. Het korps was actief in Kroatië (1991-1992) en in Bosnië en Herzegovina (1992 en 1995).

Het hoofdkwartier en het trainingskamp van het korps waren in Erdut, Oost-Slavonië, dat destijds onderdeel was van de Republiek van Servisch Krajina. Het korps werd officieel in april 1996 opgeheven. Toch hebben daarna nog veel tijgers tegen de Albanese rebellen in Kosovo gevochten.

Arkan werd als leider van het korps in 1997 door het Joegoslavië-tribunaal in staat van beschulding gesteld van misdaden tegen de menselijkheid, schending van de Geneefse Conventies en van het Oorlogsrecht. Hij heeft nooit terechtgestaan omdat hij werd vermoord voordat hij kon worden opgepakt.

Externe link[bewerken]


Belangrijkste gebeurtenissen Specifieke artikelen Deelnemers Personen

Oorlogen en conflicten

Achtergrond:

Consequenties:


Buitenlandse sleutelfiguren:

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1999

2001

Lokale staten:

Niet erkende staten en entiteiten:

Leger:

Militaire formaties en vrijwilligers:

Externe staten en entiteiten:

Politici:
Slovenië

Kroatië

Bosnië en Herzegovina

Servië

Kosovo

Macedonië

Montenegro

Top militaire commandanten:

Andere belangrijke commandanten: