De zeven samoerai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Seven Samurai)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shichinin no samurai
De zeven samoerai
Filmposter
Filmposter
Regie Akira Kurosawa
Producent Sojiro Motoki
Scenario Akira Kurosawa
Shinobu Hashimoto
Hideo Oguni
Hoofdrollen Toshiro Mifune
Takashi Shimura
Yoshio Inaba
Seiji Miyaguchi
Muziek Fumio Hayasaka
Montage Akira Kurosawa
Cinematografie Asakazu Nakai
Distributie Toho Company
Première 26 april 1954 (Japan)
23 maart 1956 (België)
Genre actie / avontuur / drama
Speelduur 207 minuten
Taal Japans
Land Vlag van Japan Japan
Budget $ 2.000.000,-
Gewonnen prijzen Zilveren Leeuw, Satellite Award
Overige nominaties twee Academy Awards, drie BAFTA's
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De zeven samoerai (Japans: 七人の侍, Shichinin no samurai) is een Japanse film uit 1954 van regisseur Akira Kurosawa. De film is een klassieker en wordt algemeen beschouwd als een van de invloedrijkste films ooit gemaakt. Hij diende als basis voor verscheidene andere films. Er wordt in andere films ook regelmatig verwezen naar deze filmklassieker. De film werd en wordt nog steeds geprezen door zowel het grote publiek als filmkenners. De bekendste remake is The Magnificent Seven (1960), een Amerikaanse western.

Verhaal[bewerken]

Het is de Sengoku-periode wanneer een dorpje vol boeren door een groep bandieten geteisterd wordt. De inwoners roepen de hulp in van enkele samoerai zonder daimyo (dat wil zeggen ronin) om hen te beschermen.

Maar het inhuren van samoerai is een dure zaak. Na overleg met de belangrijkste personen van het dorp wordt er besloten om samoerai in te huren. In ruil voor hun diensten zullen de samoerai rijst krijgen, want dat is het enige wat de boeren bezitten. Maar het is niet makkelijk om samoerai te vinden die willen meewerken. Na lang zoeken en aandringen, worden er zeven bereid gevonden om hen te beschermen in ruil voor rijst.

De samoerai gaan naar het dorpje dat ze moeten verdedigen maar hoeven er niet te rekenen op een warm onthaal. De samoerai zijn niet blij met de ontvangst en bovendien komen ze te weten dat de boeren in het verleden enkele samoerai vermoord hebben. Vervolgens luidt een samoerai, Kikuchiyo, de alarmbel alsof er bandieten op komst zijn. De boeren die eerst niet wilden weten van de samoerai lopen nu uit schrik naar hun beschermers. Het was een vals alarm, maar Kikuchiyo bewees wel dat de boeren niets zijn zonder de samoerai. Bovendien bewees hij ook z'n intelligentie. Hoewel hij geen echte samoerai is, beschouwen ze hem voortaan toch als een lid van de groep. Hij is de zevende samoerai.

Beetje bij beetje leren de boeren en de samoerai elkaar vertrouwen. Ze bereiden zich voor op de komst van de bandieten. Wanneer de bandieten arriveren, barst er een hevige strijd los. De samoerai beseffen dat er slechts één optie is: een dodelijke confrontatie aangaan met de bandieten en hun leider.

Rolverdeling[bewerken]

De zeven samoerai[bewerken]

 • Kambei Shimada (島田勘兵衛 Shimada Kanbei) (Takashi Shimura) — De leider van de groep samoerai en de eerste die door de boeren gerekruteerd wordt. Hij is een erg wijze man.
 • Gorobei Katayama (片山五郎兵衛 Katayama Gorobei) (Yoshio Inaba) — De tweede samoerai, die gerekruteerd werd door Kambei. Hij is een talentvolle boogschutter. Hij bedenkt mede het meesterplan om het dorpje te beschermen.
 • Shichiroji (七郎次) (Daisuke Kato) — De derde samoerai. Hij was ooit de rechterhand van Kambei.
 • Heihachi Hayashida (林田平八 Hayashida Heihachi) (Minoru Chiaki) — De vierde samoerai, die gerekruteerd werd door Gorobei. Hij zorgt voor de sfeer binnen de groep en is niet zo'n goede krijger als de rest.
 • Katsushiro Okamoto (岡本勝四郎 Okamoto Katsushiro) (Isao Kimura) — De vijfde samoerai. Hij is een jonge samoerai en afkomstig van een rijke familie. Hij wil een leerling van Kambei worden.
 • Kyuzo (久蔵) (Seiji Miyaguchi) — De zesde samoerai. Hij wilde oorspronkelijk niet tot de groep behoren, maar besloot uiteindelijk toch om zich aan te sluiten. Hij is een serieuze man en een talentvolle zwaardvechter.
 • Kikuchiyo (菊千代) (Toshiro Mifune) — Hij is het zevende lid van de groep. Hij is eigenlijk geen echte samoerai. Hij wil het dolgraag zijn en bewijst op het einde dat hij toch een samoerai waardig is. Hij is een temperamentvolle man.

De boeren[bewerken]

 • Gisaku (儀作) (Kokuten Kodo) — De leider van het dorp en de persoon die zegt dat ze samoerai moeten inhuren.
 • Yohei (与平) (Bokuzen Hidari) — Een oude, timide man.
 • Manzo (万造) (Kamatari Fujiwara) — Een boer die vreest dat zijn dochter verliefd gaat worden op één van de samoerai.
 • Shino (志乃) (Keiko Tsushima) — De dochter van Manzo. Ze wordt verliefd op samoerai Katsushiro.
 • Rikichi (利吉) (Yoshio Tsuchiya) — Een temperamentvolle en jonge man. Hij verbergt een pijnlijk geheim over zijn vrouw.

De bandieten[bewerken]

Structurele vernieuwing[bewerken]

Deze film is de eerste film waarin er een groep helden wordt samengesteld om vervolgens samen een bepaald doel te bereiken. Hier zijn het de zeven samoerai. Later waren het andere helden/protagonisten in films zoals Ocean's Eleven (1960), The Guns of Navarone (1961) en The Dirty Dozen (1967).

Verwijzingen[bewerken]

Veel films hebben in de loop der jaren verwijzingen gemaakt naar deze film.

Prijzen[bewerken]

Filmfestival van Venetië (1954)

British Academy of Film and Television Arts (1956)

Academy Awards (1957)

Satellite Awards (2006)

 • Gewonnen - Best Overall DVD