Showband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Showband Wilhelmina uit Rijssen

Een showband of showkorps is een muziekkorps dat naast muziek ook showelementen brengt[1]. De band bestaat uit een fanfare of een drumband aangevuld met colorguards en/of majorettes. Het showelement komt met name naar voren in de formaties die de showband maakt en bij de (dans-)bewegingen die de bandleden maken. Naast veldshows hebben sommige showbands ook straatshows waarbij het marcheren door de straat afgewisseld wordt met showelementen. Het muzikale repertoire is vaak redelijk modern.

Colorguards en majorettes[bewerken]

Een veel gezien onderdeel bij een showband zijn de colorguards en/of majorettes. Majorettes gebruiken een baton om vorm te geven aan de muziek, terwijl colorguards gebruikmaken van vlaggen, sabels en houten geweren. De colorguards zijn “overgewaaid” uit de Verenigde Staten en met name de laatste tiental jaren zijn ze sterk in opkomst waardoor veel showbands tegenwoordig alleen nog een colorguardsectie hebben.

Taptoes en concoursen[bewerken]

Showbands zijn met name te zien bij taptoes, concoursen en optochten. In Nederland komen veel (kleinschalige) evenementen voor, met name in de plaatsen waar een showband is gevestigd. Het belangrijkste concours in Nederland is het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Bronnen, noten en/of referenties