Drumband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drumband van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia
het Zwitserse Top Secret Drum Corps

Een drumband is een groep mensen die op idiofone en membranofone muziekinstrumenten spelen. Op straat vaak vergezeld door een groep majorettes. Het verschil tussen een drumband en een blaasorkest, zoals een fanfare, is dat een drumband uitsluitend gebruikmaakt van slagwerkinstrumenten.
De traditionele drumbands hebben de volgende instrumenten: scherpe kleine trom (of trommel), doffe paradetrom, tenor trom, grote trom, bekken. Later kwamen daarbij tamboerijn (beatring), woodblock, cowbell en bongo's.

Al ver voor 1980 kwam er een wijziging in het instrumentarium: de marchingbells (of lyra's), klokkenspel en timp toms deden hun intrede in de drumbandwereld, hierdoor werd het voor de drumband mogelijk om zelfstandig melodieën ten gehore te brengen en zonder fanfarekorps of harmonieorkest op te treden.

De laatste jaren zijn er opnieuw spectaculaire veranderingen in het instrumentarium: de meeste drumbands zijn tegenwoordig eerder malletbands (ook wel Melody Percussion Ensembles genoemd). Het woord mallet is afkomstig uit het Engels en betekent: hamer. Het refereert aan de stokken waarmee de instrumenten bespeeld worden. Het instrumentarium van een malletband bestaat uit: