Shuttle Loop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Shuttle Loop
De Shuttle Loop Greezed Lightnin', toen hij nog in Six Flags Kentucky Kingdom stond.
Algemene informatie
Type Stalen shuttle-achtbaan met lancering
Bouwer(s) Anton Schwarzkopf
Status Niet meer in productie
Productie 1977 - 1983
Topsnelheid ± 85 km/u
Baanlengte ± 250 meter
Baanhoogte ± 45 meter, trein komt ± 36 meter hoog
Inversies 1 (wordt 2x doorlopen)
Treinen 1
Capaciteit 28 personen per trein
Website
Shuttle Loop op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Shuttle Loop is een model shuttle-achtbaan gebouwd door Anton Schwarzkopf.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De achtbaan bevat één inversie, een looping, die tweemaal wordt doorlopen. De looping is 25 meter hoog. De achtbaantrein wordt gelanceerd in de looping, waarna hij tegen een helling oprijdt van 45 meter hoog. Wanneer de trein tot stilstand komt, meestal op ongeveer 36 meter hoogte,[1] rolt hij achteruit nogmaals door de looping en rijdt vervolgens aan de andere kant opnieuw tegen een helling op. Wanneer de trein weer naar beneden rolt, wordt hij ten slotte in het station met remmen tot stilstand gebracht.

De achtbaan heeft een trein van zeven wagentjes, met elk plaats voor twee rijen van twee personen. Er kunnen dus 28 personen in de trein. De trein is voorzien van stevige heupbeugels.

Deze achtbaan kent twee versies met verschillende lanceermethoden. De ene methode maakt gebruik van een vliegwiel, de tweede methode lanceert de trein door middel van een vallend gewicht. Het gewicht bevindt zich dan onder de helling voorbij de looping. De banen met lancering door middel van een vallend gewicht die tegenwoordig nog open zijn hebben ook een andere constructie rondom de looping. Verder zijn de banen zo goed als identiek.

Het soort looping bij Shuttle Loops met vliegwiellancering
Het soort looping bij Shuttle Loops met lancering door middel van een vallend gewicht

Shuttle Loops met vliegwiellancering[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Shuttle Loop met vliegwiellancering zijn in totaal wereldwijd acht banen gebouwd. Daarvan zijn er nog vier geopend:

De vliegwiellancering van Psyké Underground werd in 2013 vervangen door een lancering door middel van lineaire inductiemotoren en is daarmee uniek. Psyké Underground is bovendien de enige Shuttle Loop die volledig overdekt is.

Tot 2005 stond in Six Flags Astroworld (Verenigde Staten) ook een Shuttle Loop, Greezed Lightnin' genaamd. Deze ligt sinds 2006 in opslag in Joyland Amusement Park (Verenigde Staten).

Verder stond in de Japanse parken Yokohama Dreamland, Oyama Yuenchi en Toshimaen ook een Shuttle Loop met de naam Shuttle Loop. Deze werden in respectievelijk 2002, 2005 en 2008 gesloten. De baan in Oyama Yuenchi bleef nog een jaar ongebruikt staan tot in 2006. Alle drie de banen zijn afgebroken en niet doorverkocht.

Shuttle Loops met lancering door middel van een vallend gewicht[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn wereldwijd vier banen gebouwd die een lancering maken door middel van een vallend gewicht. Daarvan zijn er tot op heden nog twee geopend:

In het Amerikaanse park California's Great America stond van 1977 tot 2002 de Shuttle Loop Greased Lightnin'. Deze werd verkocht aan Six Flags Discovery Kingdom. Daar heeft hij nog drie jaar (tot 2006) in opslag gelegen en is daarna verwijderd uit het park.

Tot slot stond ook in Six Flags Great America een Shuttle Loop van 1978 tot 1991 met de naam Tidal Wave. Deze werd verplaatst naar Six Flags Over Georgia, waar hij geopend was van 1995 tot 2001 onder de naam Viper. Daarna werd hij opnieuw verplaatst, dit keer naar Kentucky Kingdom, waar hij in 2003 opende als Greezed Lightnin'. In 2009 sloot de baan. Hij bleef nog ongebruikt staan tot 2013 en werd toen afgebroken.

Deze twee verdwenen Shuttle Loops met lancering door middel van vallend gewicht hadden een looping die eruitzag zoals deze van een Shuttle Loop met vliegwiellancering; de overgebleven twee hebben een looping die eruitziet zoals op de afbeelding.

Variant[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat ook een "opgevouwen versie" van de Shuttle Loop. Hiervan is er slechts een gebouwd. Deze is verplaatsbaar en staat sinds 2013 in Selva Mágica in Mexico met de naam Bullet. Deze baan kent een lancering waarbij de trein wordt aangedreven door banden.