Shuttle Loop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shuttle Loop
De Shuttle Loop Greezed Lightnin', toen hij nog in Six Flags Kentucky Kingdom stond
De Shuttle Loop Greezed Lightnin', toen hij nog in Six Flags Kentucky Kingdom stond
Algemene informatie
Type Stalen gelanceerde shuttle-achtbaan
Bouwer(s) Anton Schwarzkopf
Status Niet meer in productie
Eigenschappen
Topsnelheid ± 85 km/u
Baanlengte ± 250 meter
Baanhoogte ± 45 meter, trein komt ± 36 meter hoog
Inversies 1 (wordt 2x doorlopen)
Treinen 1
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Capaciteit 28 personen per trein
Website
Shuttle Loop op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Shuttle Loop is een achtbaanmodel gebouwd door Anton Schwarzkopf. Het is een gelanceerde Shuttle-achtbaan.

Werking[bewerken]

De baan bevat één inversie, een looping, die twee maal doorlopen wordt. De looping is 25 meter hoog. De achtbaantrein wordt gelanceerd in de looping, waarna hij tegen een helling oprijdt van 45 meter hoog. Wanneer de trein tot stilstand komt, meestal op ongeveer 36 meter hoogte[1], rolt hij achteruit nogmaals door de looping om vervolgens aan de andere kant opnieuw tegen een helling op te rijden. Wanneer de trein terug naar beneden rolt, wordt hij ten slotte in het station met remmen tot stilstand gebracht.

De achtbaan heeft een trein van zeven wagentjes, met elk plaats voor twee rijen van twee personen. Er kunnen dus 28 personen in de trein. De trein is voorzien van stevige heupbeugels.

Amusement ride with vertical track loop - figure 1.jpg

Deze achtbaan kent twee versies met verschillende lanceermethode. De ene methode maakt gebruik van een vliegwiel, de tweede methode lanceert de trein door middel van een vallend gewicht. Het gewicht bevindt zich dan onder de helling voorbij de looping. De banen met lancering door middel van een vallend gewicht die tegenwoordig nog open zijn hebben ook een andere constructie omheen de looping. Verder zijn de banen zo goed als identiek.

Het soort looping bij Shuttle Loops met vliegwiellancering
Het soort looping bij Shuttle Loops met lancering door middel van een vallend gewicht

Shuttle Loops met vliegwiellancering[bewerken]

Van de Shuttle Loop met vliegwiellancering zijn in totaal wereldwijd acht banen gebouwd. Daarvan zijn er nog vier geopend:

De vliegwiellancering van Psyké Underground werd in 2013 vervangen door een lancering door middel van lineaire inductiemotoren en is daarmee uniek. Psyké Underground is bovendien de enige Shuttle Loop die volledig overdekt is.

Tot 2005 stond in Six Flags Astroworld (Verenigde Staten) ook een Shuttle Loop, Greezed Lightnin' genaamd. Deze ligt sinds 2006 in opslag in Joyland Amusement Park (Verenigde Staten).

Verder stond in de Japanse parken Yokohama Dreamland, Oyama Yuenchi en Toshimaen ook een Shuttle Loop met de naam Shuttle Loop. Deze werden respectievelijk in 2002, 2005 en 2008 gesloten. De baan in Oyama Yuenchi bleef nog een jaar staan als SBNO tot in 2006. Alle drie de banen zijn afgebroken en niet doorverkocht.

Shuttle Loops met lancering door middel van een vallend gewicht[bewerken]

Er zijn wereldwijd vier banen gebouwd die een lancering maken door middel van een vallend gewicht. Daarvan zijn er tot op heden nog twee geopend:

In het Amerikaanse park California's Great America stond van 1977 tot 2002 de Shuttle Loop Greased Lightnin'. Deze werd verkocht aan Six Flags Discovery Kingdom. Daar heeft hij nog drie jaar (tot 2006) in opslag gelegen en is daarna verwijderd uit het park.

Tot slot stond ook in Six Flags Great America een Shuttle Loop van 1978 tot 1991 met de naam Tidal Wave. Deze werd verplaatst naar Six Flags Over Georgia, waar hij geopend was van 1995 tot 2001 onder de naam Viper. Daarna werd hij opnieuw verplaatst, dit keer naar Kentucky Kingdom, waar hij in 2003 opende als Greezed Lightnin'. In 2009 sloot de baan. Hij bleef nog SBNO tot 2013 en werd dan afgebroken.

Deze twee verdwenen Shuttle Loops met lancering door middel van vallend gewicht hadden een looping die eruitzag zoals deze van een Shuttle Loop met vliegwiellancering; de overgebleven twee hebben een looping die eruitziet zoals op de afbeelding.

Variant[bewerken]

Er bestaat ook een "opgeplooide versie" van de Shuttle Loop. Hiervan is er slechts één gebouwd. Deze is verplaatsbaar en staat sinds 2013 in Selva Mágica in Mexico met de naam Bullet. Deze baan kent een lancering waarbij de trein wordt aangedreven door banden.