Sierlijke mosnetwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sierlijke mosnetwants
Sierlijke mosnetwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Tingidae (Netwantsen)
Geslacht:Acalypta
Westwood, 1840
Soort
Acalypta gracilis
(Fieber, 1844)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sierlijke mosnetwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De sierlijke mosnetwants (Acalypta gracilis) is een wants uit de familie van de Tingidae (netwantsen). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Franz Xaver Fieber in 1844.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De langwerpig ovaal gevormde netwants kan 2 tot 2,5 mm lang worden. Net als de andere netwantsen hebben ze een fijnmazig netwerk van aders op hun vleugels. De vleugeladers zijn uniform van kleur. De antennes zijn niet behaard en de basis van het derde antennesegment is enigszins verdikt. Het halsschild is naar voren gebogen maar steekt niet uit tot voorbij de ogen (zoals bij de grote mosnetwants (Acalypta carinata)). De soort kent voornamelijk kortvleugelige (brachypteer) maar ook langvleugelige (macropteer) individuen. Het aantal cellen in het middenveld van de vleugel onderscheidt de soort van de verder zeer gelijkende kleine mosnetwants (Acalypta parvula).

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De volwassen dieren kunnen van juli tot september aangetroffen worden. Er is één generatie per jaar en dieren overwinteren als nimf en adult. Ze kunnen gevonden worden tussen mossen en korstmossen onder lage planten zoals kleverige reigersbek (Erodium lebelii), op droge zandbodems in heidegebieden of in de duinen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Europa en Azië tot in het oosten van Rusland en Mongolië. In Nederland worden de dieren gevonden in kalkrijke duinen in Zeeland en Zuid- en Noord-Holland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: