Sint-Augustinuskerk (Geleen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Augustinuskerk
Gezicht op de zuidgevel
Plaats Geleen, Krawinkel
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Augustinus van Hippo
Coördinaten 50° 58′ NB, 5° 49′ OL
Gebouwd in 1934
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  517849
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers jr.
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode expressionisme
Toren Twee westtorens
Interieur
Orgel 1863
Afbeeldingen
Interieur
Orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Augustinuskerk is de parochiekerk van de Geleense wijk Krawinkel, gelegen aan de Prins de Lignestraat 33.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in 1858 bestond er in Krawinkel een noodkerk. In 1862-1863 werd een kerk gebouwd, ontworpen door Carl Weber. In 1937 werd deze kerk afgebroken, nadat in 1934 een nieuwe kerk gebouwd was onder architectuur van Jos Cuypers en Pierre Cuypers jr.. De kerk maakt onderdeel uit van een uitbreidingsproject van de wijk Krawinkel. De kerk werd in 2005 gerestaureerd.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een bakstenen driebeukige basilicale kruiskerk met expressionistische en neogotische kenmerken. De zijbeuken hebben de vorm van een reeks zijkapellen, elk met topgevel en zadeldak. De voorgevel wordt geflankeerd door twee bakstenen torens, gedekt door een zadeldak.

Het interieur wordt overwelfd door een spitstongewelf. Het toont deels schoon metselwerk, en deels gepleisterd muurwerk. De kerk bevat mozaïeken en glas-in-loodramen, de laatste vervaardigd door J. Postmes.

Het orgel stamt uit 1863 en werd gebouwd door de firma Loret & Vermeersch voor de toenmalige Kerk van Onze Lieve Vrouwe Onbevlekte Ontvangenis aan de Wijnhaven te Rotterdam. In 1899 werd het orgel door de firma Maarschalkerweerd in de Sint-Ignatiuskerk aan de Westzeedijk 90 te Rotterdam geplaatst en kreeg het een geheel vernieuwd orgelfront. Vanwege de sloop van de Sint-Ignatiuskerk (vanaf 1956 Sint-Laurentius en Ignatiuskathedraal) werd het orgel in 1967 overgeplaatst naar de Sint-Augustinuskerk.

De Sint-Augustinuskerk in 2022
Zie de categorie Sint Augustinuskerk, Geleen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.