Sint-Bernardusabdij (Bornem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Sint-Bernardusabdij
voorzijde van de abdij
Land Vlag van België België
Regio Antwerpen
Plaats Bornem
Religie Rooms-katholieke kerk
Kloosterorde Orde der cisterciënzers
Gebouwd in 1603
Restauratie(s) 1769
pandgang
Portaal  Portaalicoon   Religie

De Sint-Bernardusabdij aan de Kloosterstraat in Bornem is in 1603 gesticht door Pedro Coloma, heer van Bornem.

In 1603 wordt in opdracht van Pedro Coloma de eerste steen gelegd voor de bouw van het klooster van de Orde van het Heilig Kruis. In 1658 wordt het klooster ingenomen door Engelse dominicanen, die in Engeland vervolgd worden. Zij breiden het klooster uit en beginnen er in 1659 een opleidingsinstituut, het zogenaamde Engelse College.

In 1768 is het klooster vervallen en wordt afgebroken. De kerk blijft staan. Er wordt een nieuw klooster gebouwd, waarvan de zuidelijke en westelijke vleugel al in 1769 klaar zijn. In 1771 wordt de westelijke vleugel gebouwd voor het nieuwe College. De kerk maakt nu deel uit van de noordzijde. De gebouwen staan om een binnenplaats heen.

Tijdens de Franse Revolutie wordt het klooster verbeurdverklaard en in 1797 openbaar verkocht. Voormalige kloosterlingen kopen het, maar steken zich te veel in schulden. In 1825 gaat de eigendom over naar een makelaar uit Antwerpen, die het in 1836 definitief verkoopt aan de cisterciënzers van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem. De abdij van Bornem krijgt dezelfde rechten en privileges als de voormalige abdij van Hemiksem, en de naam 'Sint-Bernardus' komt ook mee vanuit Hemiksem. In 1840 wordt een neoclassicistische kerk gebouwd op de plaats van de oude kerk. Dit is nu de parochiekerk.

In de tweede helft van de 19e eeuw wordt het hele domein omgeven door een bakstenen muur met steunberen.

In 1975 gebeurde een moord in de abdij. De Nederlandse broeder Marcus, 79 jaar, werd met een steen doodgeslagen door twee onbekenden. De onbekenden sloegen na de misdaad op de vlucht waarna ze in de kloosterkeuken op zoek naar eten werden ontdekt.[1][2]

De bibliotheek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1872 kwam er onder andere een bibliotheek bij naar ontwerp van J. Schadde. Mede door bibliothecarissen zoals paters Edmundus de Fierlant en pater Benedictus Van Doninck wordt het boekenbezit van de abdij uitgebreid tot een bijzondere verzameling. Beroemd is de verzameling werken over de Cisterciënzer Orde. Van de oude abdij van Hemiksem zijn ongeveer 3000 boeken bewaard gebleven, de verzameling is door de eeuwen uitgebreid tot ruim 30.000 boeken. Er zijn ook boeken uit de 15e eeuw en oude handschriften met miniaturen uit de 13e en 14e eeuw.

In 1998 werd het Abdijplein volledig heringericht. Op 5 juni 1998 wordt het beeld 'Don Pedro Coloma', een kunstwerk van de Bornemse kunstenaar Henri Lannoye, onthuld.

De abdij van Hemiksem, en dus ook van Bornem, is genoemd naar Bernardus van Clairvaux.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Bernardusabdij Bornem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.