Relikwieën van het Heilig Kruis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Relikwieën van het Heilige Kruis, relieken van het Ware Kruis of kruisrelieken zijn de vermeende overblijfselen of relikwieën van het kruis waaraan Jezus stierf. In hoeverre de relikwieën van het Heilige Kruis echt zijn is onderwerp van discussie. Zo hadden in de middeleeuwen bijvoorbeeld dermate veel kerken een relikwie waarvan ze beweerden dat dit een stukje van het kruis was, dat Johannes Calvijn opmerkte dat al deze relikwieën samen genoeg hout zouden opleveren om een schip te vullen. Het merendeel van deze relikwieen zou dus vals zijn en vermoedelijk in de middeleeuwen gemaakt door rondreizende handelaren. Volgens berekeningen door de Franse architect Charles Rohault de Fleury (1801–1875) is dit echter beslist niet waar en zouden alle bekende relieken bij elkaar niet eens één volledig kruis behelzen.[bron?]

De meeste kleine relikwieën van het Heilig Kruis die zich in Europa bevinden, komen van oorsprong uit Constantinopel. Deze stad werd veroverd en geplunderd tijdens de Vierde Kruistocht in 1204. De in deze stad buitgemaakte relikwieën zouden na de Heilige Kruisvinding door Helena vanuit Jeruzalem naar Constantinopel gebracht zijn.

De Santo Toribio de Liébana in Spanje zou volgens de overlevering het grootste relikwie in haar bezit hebben. Het is dan ook een pelgrimsoord voor rooms-katholieken.

België[bewerken]

In België zijn fragmenten van het Ware kruis bewaard in kunstvoorwerpen die deel uitmaken van de Beschermde kunstschatten van de kathedraal van Namen, de kerkschat van Oignies en in verscheidene andere voorwerpen doorheen het land.

Nederland[bewerken]

In Nederland wordt een fragment bewaard in de Sint-Antoniuskerk in Dordrecht. Deze wordt sinds 2013 jaarlijks op de laatste zondag van juni in een processie door Dordrecht gevoerd.[1][2] In 2018 werd het Het Heylighe Hout van Dordt meegevoerd in de Heiligdomsvaart van Maastricht.

Galerij[bewerken]