Sint-Francisbaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Francisbaai
St Francis Bay
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Sint-Francisbaai
Sint-Francisbaai
Situering
Provincie Oost-Kaap
District Cacadu
Gemeente Kouga
Coördinaten 34° 9′ ZB, 24° 48′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,04 km²
Inwoners (2011) 4933 (491 inw/km²)
Etniciteit[1] 51% Zwart
26% Blank
22% Kleurling
Talen[1] 39% Xhosa
33% Afrikaans
22% Engels
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Sint-Francisbaai (Afrikaans: St. Francisbaai, Engels: St. Francis Bay; vaak afgekort tot St. Francis) is één van de dorpen van de Kougagemeente (ook wel: Coega) in de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. Sint-Francisbaai is een vrij nieuw dorp met 5000 inwoners[1], dat uit verschillende boerderijen is ontstaan. Het dorp is verdeeld in zes locaties, het oorspronkelijk deel, dat exclusief uit witte huizen met rieten daken bestaat, Santareme, het gedeelte met een Toscaans-/Spaansachtige stijl, het havengebied, de kaap, de kanalen en Sea Vista (een krottenwijk waar de meeste kleurlingen en zwarte bevolking verblijven).

Luchtfoto van Sint-Francisbaai
De Krommerivier.

Voordat de Europeanen zich er vestigden, werd het gebied bewoond door de Khoi. De naam is afkomstig van de Portugese ontdekkingsreiziger Manuel de Perestrelo die in 1575 Sint-Francisbaai zijn naam gaf. In Santereme (buurt in Sint-Francisbaai) zijn enkele San-skeletten gevonden, deze skeletten zijn 5180 jaar oud. Het dorp is ontstaan rond 1950. De Portugese invloeden zijn vrijwel tot een minimum beperkt gebleven, het enige wat nog aan Portugal en het Middellandse Zeegebied doet denken zijn de Spaans- en Portugeesachtige straatnamen en bouwstijl in Santareme.

Kaap Sint-Francis is een afzonderlijk dorp dat vaak tot Sint-Francisbaai gerekend wordt. Vroeger heette het Kaap Serras en werd eveneens ontdekt door Manuelo de Perestrelo. Het is een plek waar veel surfers komen.

Subplaatsen[bewerken]

Het nationaal instituut voor de statistiek, Stats SA, deelt sinds de census 2011 deze hoofdplaats in in 3 zogenaamde subplaatsen (sub place)[1]: Sea Vista • St Francis Bay SP • St Francis Links.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties